390 000 пенсионери вземат през април ваучери за храна по 120 лв.



Около 1 милион са пенсионерите, които ще получават по 300 лева минимална пенсия от 1 януари следващата година. Общият брой на пенсионерите пък е 2 118 000, което означава, че почти половината от пенсионерите у нас ще получават този минимум. Това съобщиха от Националния осигурителен институт пред „Монитор“.

Надзорният съвет на института утвърди проекта на Закон за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2021 г. В него са отразени параметрите на предвидените за следващата година социално-осигурителни политики в страната.

От 1 януари 2020 г.





с 20% се увеличават минималната и максималната пенсия

Максималната се вдига от 1200 на 1440 лв. Всички останали пенсии ще се осъвременят с 5% по швейцарското правило от 1 юли. Максималният осигурителен доход няма да се вдига и остава 3000 лв. Всички обезщетения от държавното обществено осигуряване остават без промяна. До март пък ще се изплащат добавките от 50 лв. към всички пенсии, а през април се очаква възрастните с пенсия между 300.01 и 369 лв. да получат по 120 лв. еднократно под формата на ваучери за храна, които да се осигуряват от Агенцията за социално подпомагане. Как ще изглеждат и как ще се предоставят тези ваучери все още се обсъжда, обясниха от социалното министерство за „Монитор“. Преди няколко дни социалният министър Деница Сачева посочи, че това ще обхване около 390 000 души.

Средствата за добавката от 50 лева за всички пенсионери са осигурени за сметка на преструктуриране на разходите или трансферите по централния бюджет за 2020 г.





От близо 15 милиарда лева общ бюджет НОИ ще плати за пенсии 12.8 милиарда лева през 2021 г.

Предстои съгласуването на проектозакона в Националния съвет за тристранно сътрудничество, приемането му от Министерския съвет и окончателното му гласуване в Народното събрание.

До дни предстои на съвета за тристранно сътрудничество да се събере, за да се обсъдят всички промени, но все още

няма яснота кога точно ще се проведе заседанието





През септември следващата година универсалните пенсионни фондове ще започнат първото масово изплащане на втората пенсия. Следващата година 17 000 жени ще получат право на достъп до спестените си пари в частните фондове, но все още никой не знае как ще бъдат изплащани те. Предстои държавата да дефинира законово начина, по който това да се случва, по информация на „Монитор“ всичко, свързано с вторите пенсии, ще стане ясно към края на тази година.


Четете още:

🔴 Розали на Кобрата вдигна блок / СНИМКИ

🔴 Лечителката от манастира: Защо давате пари за лекарства, пийте чай от мента!

🔴 Майка в шок, взеха й 5 лева тоалетна такса в пицария





Източник: Монитор





Коментари

горе