Важно за маските в автобуси, офиси и училища!





Какви маски да носим и в какви случаи? Въпросът е важен и понякога животоспасяващ.

В рубриката на БНР на "Нашият ден" "Сигурни всеки ден" проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, дава напътствия:






"В момента има достъп до три вида маски. Едните са направени от тъкан, даже някои хора си ги правят вкъщи. Вторият клас са т.нар. "хирургически маски" (медицински). И трето, това са маските с много висока степен на защита – това са маски, които са главно за хората, работещи с болни, работещи в лабораториите с инфекциозен материал от коронавирус.

Първо, ясно за всеки образован и добронамерен човек е, че маската защитава. Второ, което е научният факт, е, че маската не защитава 100%. Освен маската трябва да се спазва отстояние, трябва да не се вика, да не се събират много хора. На закрито винаги да се носи маската..."






В градския транспорт

"Медицинската маска напълно удовлетворява изискванията за противоепидемичните мерки. В градския транспорт, ако всички носят маски, но ги носят правилно, вероятността за заразяване е сведена до минимум. Трябва да се възпита една нетърпимост към хората, които носят неправилно маската си, носът им стърчи отвън, и към хората, които демонстрират неуважение към другите и не ползват маски. Те не поставят в риск толкова собственото си здраве, колкото здравето на околните.

Невъзпитаните и недисциплинирани хора трябва да бъдат санкционирани или просто трябва да има обществена нетърпимост към тях, защото те представляват риск за общественото здраве", категоричен е проф. Кантарджиев.






Контролът

"Контролът е ангажимент на градския транспорт да организира хигиенните мерки по време на транспортиране, както във влаковете е ангажимент на БДЖ."

В офисите

"В офисите – загрижените за здравето си или работодателят ще дадат пари (1000-2000 лв) за някакъв уред, който сегрегира въздуха, ако работят повече от двама души в едно помещение. Това е един уред, който се нарича "студена стерилизация на въздуха" с UV-C светлина*. Просто уред, който прекарва въздуха от стаята през едни тръби, където UV-С светлината убива всички микроорганизми – в т.ч. спорите на плесени, бактерии и коронавируса. Второ, в офиси, където работят повече от двама души, е добре на всеки 1 час 5 мин. да се отваря за кратко прозорецът, за де се смени въздухът. Отстоянието също е важно."






Защитни екрани от плексиглас

"Това е много добро решение за намаляване на опасността от заразяване. Особено за места, където се приемат много хора или се приемат посетители (магазини и др.)"






В училищата

"Да кажем на майките – хубаво е в часовете, когато се ползват маски, на два или три часа те да бъдат сменявани. Най-добре е маските да са в различен цвят и да се знае по часове с кои маски са. Това е една хубва идея, защото хирургическата маска след 2-3 часа овлажняване е загубила част от предпазните си свойства.

Най-важното е да не се плашим – сериозно и трезво да посрещаме предизвикателството", апелира проф. Кантарджиев.

*Бактерицидната UV-C лампа унищожава всички вредни микроорганизми като действа антибактериално, без химикали и странични ефекти. Ултравиолетовата (UV) светлина е невидима за човешкото око и се разделя на UV-A, UV-B и UV-C.

Лампата работи чрез UV-C светлина, генерира озон и ефективно унищожава вируси и бактерии чрез проникване през клетъчната мембрана на бактериите и разграждането на ДНК и РНК молекулите, което възпрепятства тяхното размножаване.

Бактерицидната лампа е ефективен инструмент за дезинфекция и унищожаване на коронавирус.


Четете още:

🔴 Лекар, преболедувал KOВИД, разказва какво го е спасило. Не са лекарства

🔴 Стрелба по лекарите във време на война - това е невиждан цинизъм!

🔴 България излезе на 3-о място по смъртност на 1 млн. население за 1 ден в света / ТАБЛИЦА





Източник: plovdiv24





Коментари

горе