Нюх за бизнес и воля за успех – как един чужденец управлява фирма за милиони у нас

Първоначално Метин идва в страната, за да учи „Електротехника“ в Техническия университет, в последствие тя става негов постоянен дом.
„От 2003 година сме в България и то заради мен. Баща ми е от Нови Пазар, а майка ми от Черна гора, аз също имам сръбски паспорт. По време на войната те бягат в Турция. Аз и брат ми сме родени в Истанбул. Много често идвахме в България на почивка, най-вече за да караме ски. Баща ми имаше успешен бизнес със сглобяеми контейнери в Турция. Решихме да го изместим в България и постепенно се преместихме окончателно. 

Започнахме всичко от нулата. Бяхме 5 човека ентусиасти – аз, брат ми, баща ми и 2-ма приятели българи. В момента имаме 90 служители и над 30 контрагенти“, споделя бизнесменът.

„Balkan Containers“ е лидер в производството на модулни конструкции и е утвърдена компания с 30 годишен опит на българския и международен пазар. През годините фирмата има повече от 35 000 доволни клиента и над 500 000 реализирани проекта.
„В началото беше трудно. Купихме един малък парцел на „Околовръстен път“ 126, сега там е шоурумът ни, тогава там ни беше всичко. С времето се разраснахме. Ние сме първата фирма, която докара този тип бизнес в България, след това се появиха и конкурентите. Някои първоначално работиха при нас, научиха се и след това решиха да се отделят и да започнат собствен бизнес. Стремим се и сме доказали, че сме най-добри в изработката, качеството на използваните материали, спазването на срокове, професионализма и специалното отношение към всеки клиент. Ние сме лидерите в този бизнес и спор няма, гарантирам го“, заявява уверено Метин.

През 2007 г. наемат огромно хале в кв. „Военна рампа“, което през годините разширяват няколко пъти и в момента то достига площ от над 30 дка. В него на дневна база се строят и подготвят между 10 и 20 подвижни къщи.

„Най-често тези контейнери се поръчват и използват за работни обекти или къщи за почивка – вила на село, в планината, на морето, близо до язовир или езеро. Няма ограничения за големината на къщите и използваните материали, контейнерите могат да се съединяват, разширяват и надстрояват. Всичко зависи от желанията на клиента, бюджета и локацията.

Ние използваме само поцинковани материали за носещите конструкции. Освен модулните къщи, интерес предизвикват и предлаганите от нас затворени помещения с метална структура и платнища, тип „шатри“, както и промишлени халета с болтова система. Хит в България, а вече и навън, са полиетиленовите съдове за течности“, признава Метин.
Работят с цял свят и често изнасят къщи за чужбина, най-много за Германия, Франция, Румъния, Гърция, Нидерландия, Хърватия, Сърбия и ред други.
„Ние правим къщите стандартно за седмица, но ако клиентът бърза, може и за ден да я направим – сутринта я поръчва, вечерта му я докарваме. Затова толкова много ни търсят. Кой друг ще вдигне къща за живеене за такъв кратък период? Ние предлагаме и направата на цялото вътрешно обзавеждане и довършителни ремонти при нужда – правим бани, кухни, настилката на пода, плочки, ламинат, стени, изолация и т.н. Изборът няма край, може да сложим тухли, гипсокартон, камък, пластмаса или дърво, както отвътре, така и отвън.“
А цените варират в зависимост от големината, сложността на проекта, степента на завършеност, както и от използваните материали.
„Може да имате къща за живеене и за 5 000 лв., и за 200 000 лева“, обяснява Метин.

Често участват и печелят конкурси за изпълнение на държавни обществени поръчки.


„Изградихме селища за настаняване на бежанци, както в България, така и в Германия. Не ни плашат и интересни, артистични предизвикателства, като поръчката за Софийската опера и балет, където направихме една уникална 5-етажна метална конфигурация, напомняща архитектурата на храм-паметника Александър Невски, която пожъна голям успех с представленията си на открито.
Клиентите ни са доволни и с повечето от тях изграждаме топли приятелски отношения. Ние предлагаме практични и икономични решения, съчетани с естетичен дизайн, устойчивост, здравина на конструкцията и достъпни цени – в това се крие и успехът ни.“
Но за да върви бизнесът трябва да върви и личният живот. Метин е женен за българка и вече имат син на 10 месеца. Не крие, че съпругата му е голяма опора и също помага в семейния бизнес. Противно на очакванията световната пандемията с коронавируса значително увеличава обема на работа им.

„Първоначално имаше застой, в края на март 2020 г. спряхме да работим, защото не знаехме какво предстои, но постепенно поръчките започнаха да се увеличават, най-вече от чужбина. Хората вече искат да живеят сред природата, по-екологично.
Преди се купуваха лодки и яхти, сега се строят такива къщи. Те имат 10-годишна гаранция, но ако се поддържат правилно и се боядисват остават за цял живот, защото това е поцинкована ламарина.


Ние имаме камиони, оборудвани с кранови уредби, които доставят и монтират къщите. Все още не планираме да отваряме офиси извън София, защото който разбира знае как да ни намери. И в Бургас, и във Варна имаме много клиенти, за тях разстоянието не е проблем.“

Фирмата обръща специално внимание и на работниците си. Имат изградена столова и използват услугите на фирма за кетъринг, която всеки ден доставя топъл обяд за служителите.
„Ние сме приятели с тях и много държим един на друг. Повече от половината хора във фабриката са тук от началото, много рядко някой напуска. Последно започналите работници са минимум от 1 година.“
Ще ги познаете и по голямото българско знаме с дължина 30 метра, което гордо се развява над Околовръстното шосе и в квартал „Военна рампа“.

„България е нашето място, обичаме я повече от всичко. Аз съм роден в Истанбул, но и пари да ми дават, не бих се върнал там. Имаме си всичко тук. И там имаме имоти, но вече ходим само за почивка. Обърнаха се нещата. Сега животът, семейството ми, бизнесът, всичко е в България. Аз и брат ми израснахте тук и го чувстваме като дом. Жена ми е българка, много се обичаме, живеем добре. Мечтая само да сме живи и здрави, децата да растат и бизнесът да върви“, категоричен е Метин.
Следвайки основни ценности като честност, почтеност и уважение към хората, Метин и екипът му продължават да развиват успешно бизнеса си, не само в България, но и по света.
Автор: Габриела АндрееваИзточник: Актуално

Следваща статия:
Жена от Русе: Дядо ми почина след 2 отрицателни теста в Koвид отделение в болницата. Вързаха го с бинтове за леглото

Коментари

Видео на деня

горе