Лятно кино, иновации, работилници и забава ще има на Узана фест този уикенд



Връзката между лична и социална промяна ще е акцент на тазгодишния тридневен зелен фестивал УзанаПолянаФест. И този път организаторите обещават разнообразие от паралелно случващи се събитития, работилници, практики и демонстрации – на голямата сцена,в Презентационния, Детския и Дзен центрове, в АртАтелиета и ЕкоАкадемия, през ЕкоПазара. И разбира се на фона на приятна музикална програма.

Освен че ще могат да се включат в дискусии по зелени теми и разнообразни работилници (за месене на хляб, изработка на биоразградими кофички, техники като плъстене на вълна...), на Узанската поляна посетителите ще могат да посетят и лятно кино и да изберат между подбраните екологично-ангажирани филми: документалната лента "Глобална заплаха" за последиците от глобалното затопляне и от супертайфуна Хайян във Филипините; 180° юг, който проследява пътешествие на Ивон Шуинар и Дъг Томпкинс към Патагония; двата късометражни филма "Непознатите гори" и "Есетрите. Запази дунавското богатство." на природозащитната организация WWF; четири късометражни филма на тема "Преработка във фермата и директни продажби", представящи опита на Италия и Швейцария.



Специален гост на събитието ще бъде американецът от Илинойския университет Джон Мълроу, който ще демонстрира метода си на работа за усточйво развитие, който промотира от Азия до Южна Америка. Вечерта на 19.07 Филка Секулова от Свободния университет в Барселона ще изнесе лекция за алтернативи в икономикатa.



Нова иновационна ракетна печка "Гамера" ще бъде представена в шатрата на Черноморски енергиен клъстер. Там посетителите ще могат да се запознаят с високоефективно отоплително тяло, което се стреми да предложи един от най-чистите и достъпни методи за целта.

"Гамера" е по-зелена, защото отоплява помещенията с 50% до 80% по-малко дърва, което я прави значително по-ефективна от стандартните печки на дърва. В допълнение, отходните газове са почти изцяло от водни пари и CO2, което означава по-малко емисии. Проектирана и произведена в България, "Гамера" предоставя една възможност за по-голяма енергийна независимост на потребителите си", обясняват създателите й.



Безплатни автобуси ще извозват гостите на фестивала от Габрово към местността. Организаторите съветват тази година гостите да носят и по-топли дрехи предвид по-ниските температури от типичното за сезона и високата надморска височина. Къмпинг-оборудването също ще е нужно. Важно за посетителите на място е, че ще трябва да оставят колите си по-далеч от фестивалната зона.

Подробна програма на фестивала можете да свалите на сайта на фестивала . А текуща информация можете да проверявате своевремнно на блога на събитието.

Фестивалът се организира от Фондация Тайм-Екопроекти с финансовата подкрепата на Министерство на околната среда и водите чрез Предприятие за управление на дейности по опазване на околната (ПУДООС) и Община Габрово.



Източник: Дневник





Коментари

горе