Край Дуранкулак откриха Добруджанската Троя



Култов комплекс от преди 75 века откриха в България! Палеолитното селище се смята за най-мащабната древна европейска каменна сграда, която се е простирала на площ от 200 квадратни метра (малко по-голяма от игрище за тенис на корт). Археолозите твърдят, че сградата е била двуетажна, което автоматично удвоява площта й.

Добруджанската ТрояПитате се къде са намира тази безценна археологическа находка? Следите от сриналото се заради силен земен трус селище са открити в т.нар. Големия остров в Дуранкулашкото езеро.

Новината публикува на страниците си вестник Дейли мейл, но родни археолози твърдят, че самите разкопки на мястото, станало известно като Добруджанската Троя датират от зората на 70-те години на миналия век. В района специалистите се натъкнали на артефакти, които датират от близо 10 000 г. пр. Хр. Археолозите ни дори имат доказателства за съществуването на неолитно селище.

Добруджанската Троя

В разгара на лятото беше открита и огромна сграда, построена в медната епоха, в която е имало пещ. За нея предполагат, че била използвана близо осем десетилетия. Силно земетресение я е сринало до основи, предполагат учените.

Предизвикателството пред родните археолози е голямо. Очаква се да бъде разкрита  последователността на подредбата на пластовете, както и житейските етапи в една от най-впечатляващите сгради в праисторията на Стария континент.

Добруджанската Троя

Хората, живели по това време на място като Добруджанската Троя освен че били невиждани строители, са били и сред пионерите в претопяването на благородни метали. С тях те изработвали бижута и накити, които търгували с далечни земи, дори до бреговете на Средиземно море.

На находище с култови предмети се натъкнали още археолозите. Заключенията са им, че останките от сградата са част от голям комплекс, построен пред 5 500 г. пр. н.е. и смятан за първия каменен град в Европа в периода на неолитната култура Хамангия – Дуранкулак. Артефактите датират от първата заседнала аграрна култура на стария континент, която се смята за създател на първите каменни сгради в Европа. Добруджанската Троя е единственият изцяло проучен град на Балканския полуостров от времето на Троянската война.


Четете още:

🔴 Здравко от Староселци хвана сом чудовище

🔴 Самотната майка на две деца Маргарита: От 10 години живея в мизерия, трябва да стане някакво чудо, за да отида да гласувам!

🔴 Какво е мажоритарен вот и какви са различните варианти за него?





Източник: delo.bg





Коментари

горе