Каменни къщички от приказките и планински дъх на билки – Ковачевица



Потопете се в романтиката на село Ковачевица и си подарете един романтичен уикенд сред приказно красива природа и аромат на планински билки. Място, което си струва да споделите с вашата половинка.

Живописно селце разположено високо в планината на Родопите. Намира се на 22 км. от Гоце Делчев . Пътят минава през село Гърмен и още няколко села, сред които е и живописното селце Лещен. Все романтични места, където любовта се носи из въздуха. С влизането в Ковачевица ни посреща каменна чешма. Картина на безвремие и летаргия в някога будното село, кипяло живот. Богатството в онези времена се е измервало в глави добитък и земи. Всяко кътче от земята е застроено с усет за красота и вечност, и топлина и уют.   Архитектурен и исторически резерват заради уникалната красота на 200 годишните къщички от камък и дърво с широки чардаци и каменни плочи. По малките улички се носи аромат на домашно сладко от арония и горски ягоди.

ЛЮБОПИТНО:

Според архелогическите находки, открити в местността се предполага, че на това място са живели хора от древна цивилизация. Природата там е много щедра на камък и дървен материал. Тук може да видите много плодни дръвчета ябълки, круши, сливи, череши и орехи.  Предполага се, че първите заселници на Ковачевица са бежанци от Търновското царство, опустошено и разгромено от турците. След опожаряването на село Рибнево, оцелялото население се заселва в горната част на днешното селище, близо до изворна вода. Хората започнали да строят просторни широки и здрави къщи, направени от камък и дърво. Дървото придавало уют и топлина. Облика на Ковачевица се променил със заселването на старите майстори. Хората се замогват в това райско кътче, където природата богато ги е дарила с благата си. Ковачевица е от онези селища в Родопите, където през времето на цялото робство е отстоявана твърдо изразена българска идентичност. Наричат ковачевските къщи „братски“. Строени в патриархално време, когато се е ценяла силата на народа и задружния живот е носел радост, късмет и успех. Все още е жив споменът за голямата чаршия „Врис“ в центъра на селото. Там били разположени двадесет дюкяна от Шубалековата чешма до Ланджовица чешма. Отворени били вратите от сутрин до вечер на ковачницата, железарницата, самарджийницата, обущарницата, абаджийницата, бакалницата и сладкарницата.

Легенда разказва, че името на селото идва от имената на обаятелна жена, която била съпруга на един от преселниците, ковач Марко – Гина Ковачевица. Тя била много мъдра и след смъртта на съпруга и хората от селото непрекъснато я търсели за съвет и помощ. Така народната памет свързвала името на селището с името на реално съществуваща личност, станала притегателния център на общността, около който се е създало едно здраво общество.

Едно приказно място, което си заслужава да се види.


Четете още:

🔴 Петя Дубарова – двете същности на едно вечно момиче

🔴 3 златни, 1 сребърен, 3 бронзови медали и почетна грамота на олимпиадата по лингвистика

🔴 Дупчов камък – един от най-впечатляващите скални феномени в Родопите





Източник: romantichenweekend





Коментари

горе