Фестивал "Верея" – Българско събитие на годината в САЩ ‘2014



В центъра на Чикаго, на тържеството за издигане на българското знаме по случай на националния празник на Р. България (вж. линк), за най-значимо българско събитие на годината в САЩ бе обявен Фолклорният фестивал „Верея“ в Чикаго – събитие, чието четвърто издание събра през април м.г. над 20 танцови състава от различни държави и континенти.

IMG_7560

Завърши ежегодното издание на традиционния конкурс на www.Eurochicago.com “Българско събитие на годината в САЩ”. Конкурс, който обикновено е под патронажа на посолството ни във Вашингтон и със съдействието на консулствата ни в САЩ, както и с медийното партньорство на БТА, БНР и почти всички големи български медии.

В края на изминалата година обаче усилията на нашия неголям екип бяха насочени към това да бъде проведен за първи път прозрачен и честен конкурс за избор на председател на Държавната агенция на българите в чужбина.

Очаквахме, след като вицепремиерът Меглена Кунева откликна първоначално на писмото на българи от Чикаго и от пет континента във връзка с избора на председател на ДАБЧ, че прозрачността и честността на този избор ще е постижима задача, и ще ни останат след това време и сили и за нашия конкурс „Българско събитие в САЩ“. Очаквахме, че процедурата по избора на новия председател на ДАБЧ ще протече нормално, така както хората извън България са свикнали.

Оказа се обаче, след като хвърлихме три месеца усилия, че подобен избор е невъзможен в родината ни.

Днес разочарованието ни е двойно. От една страна изслушването на кандидатите на председател на ДАБЧ в България не се проведе по стандартите за откритост и публичност, които са практика в страните, в които живеят написалите писмото до вицепремиера Кунева*. А от друга страна, ние не успяхме да популяризираме нашия традиционен конкурс „Българско събитие в САЩ“**.

Ето защо на редакционната ни поща и на Фейсбук страничката “Българско събитие на годината в САЩ” пристигнаха числом и словом само 5 (пет) нови предложения.

Съжаляваме, че нямахме сили да направим повече по рекламата. Надяваме се, че скоро ще намерим и спонсори на конкурса и отново ще се върнем към традициите на първите издания.

Ето кратката реч на основателя на Eurochicago.com и един от неговите редактори Петър Стаматов, който на първи март в центъра на Чикаго, на тържеството за издигане на българското знаме по случай на националния празник на Р. България, обяви най-значимо българско събитие на годината в САЩ според редакцията на Еврочикаго.

Честита Баба Марта, скъпи сънародници и приятели!

Честит да бъде и Националният ни празник!

Както много от Вас знаят, по традиция на днешния празник обявяваме резултатите от конкурса на нашия сайт Еврочикаго за най-значимо българско събитие на годината в САЩ и съобщаваме победителя. Тази година не успяхме да организираме обичайното масово гласуване на страниците на сайта, поради ред причини. Въпреки това не искаме да нарушаваме традицията и в редакцията се спряхме на три предложения от изпратените ни от Вас събития и от тези, които сме отразили през годината на нашите страници (общо над 50). Това са:

Фолклорният фестивал „Верея“ в Чикаго (вж. линк)

Излизането на първия том от алманаха „Чикаго – Българският град“ (вж. линк)

49-тият Балкански пролетен фестивал (вж. линк)

След като в редакцията се посъветвахме и след гласуване с някои от нашите автори решихме, че макар и издаването на алманаха за българите в Чикаго също да заслужава отличието, то от друга страна е по-добре за общността да изберем за събитие на годината фестивалът, организиран от ансамбъл „Верея“. Причината е, че той излезе извън пределите не само на Чикаго, не само на Америка, но и на континента. Гости на него бяха над 20 танцови състава от различни държави, а и в Стара Загора също се извиха хора и ръченици (вж. линк).

Видео от фестивала в Чикаго:

.

Освен това, достигайки информация до повече медии за това събитие, неминуемо ще стане дума, че в края на този месец, а по-точно от 26 до 29 март, ще се проведе юбилейният 50-ти Балкански пролетен фестивал на „Balkanske Igre“

Накрая призоваваме всички, които знаят по-значимо събитие за изминалата 2014-та година в САЩ, да ни пишат или се обадят на редакционните телефони. За всяко събитие, за което ни съобщите, ако то наистина е значимо, непременно ще напишем и ще изпратим на неговите организатори отличителна грамота. За нас е удоволствие да подкрепим и наградим всеки според девиза на конкурса: „Да отбележим всичко добро, което се случва в Америка с българско участие!“.

Приканваме ви и да ни изпращате през цялата настояща година информация за български събития и успехи, за да осъществим идеята за конкурса, която е: чрез широко отразяване на събитията и успехите с българско участие в САЩ, те да добият популярност и да привлекат в по-значима степен вниманието на нашата общност в Америка и по света.

Пишете ни – накрая на годината най-интересният, изпратен от вас материал, ще получи награда.

На любителите на литературата напомняме, че от началото на тази година създадохме и вече тече нов конкурс – литературен. Повече за него можете да научите в рубриката „Откровения“ на нашето издание.

С пожелания за здраве, успехи и късмет!

До нови срещи!

.

Еврочикаго

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

* Ето защо пуснахме анкета и за реформа или закриване на ДАБЧ (вж. линк).

**През годините досега най-много читателски гласове са събрали следните събития:

2013 г. – Напълно единодушно за събитие на годината бе определено преименуването на кръстовището пред българското посолство във Вашингтон на името на Димитър Пешев (вж линкове: Dimitar Peshev Plaza и Български отличия във Вашингтон )

2012 г. – Най-голям медиен отзвук получи първият по рода си конкурс “Мис Българка в САЩ (Miss BULGARIA in USA)„, проведен в Чикаго.

За 2011 г. изпратените от читателите имейли до Еврочикаго определиха като най-значително българско събитие Първи форум на българските училища в САЩ и подкрепящите ги организации (The Forum of Bulgarian schools in the US). Но пък най-много гласове в анкетата, публикувана на сайта, събраха Концертите на Теодосий Спасов и неговия Theodosii Spassov North America Tour ’2011. При това 59 души от тях бяха гласували през последните няколко часа преди приключване на анкетата. Това бе причината Еврочикаго и Посолството ни в САЩ да издадат две грамоти – едната за събитие на годината, а другата за зрителския вот.

Събитието на 2010 г.Дипломирането на първи випуск осмокласници от училище “Джон Атанасов (John Atanassov)” в Чикаго. За първи път ученици в САЩ преминаха целия осемгодишен български курс на обучение.

Идеята за конкурса възникна през 2009 г. Българското събитие, получило най-голям отзвук в САЩ за същата година, бе избирането на родената в София Лаура Чуканов (Laura Chukanov – Miss Utah 2009), за трета подгласничка на финала на най-престижния конкурс за красота „Мис САЩ“. Българката спечели симпатиите на зрителите не само в Америка; тя бе избрана на първо място в гласуването по интернет.

Припомняме новата страничка във Фейсбук - очакваме и там предложенията ви.

BG Event of the Year in the US

BG Event of the Year in the US / Български събития в САЩ



Източник: Euro Chicago





Коментари

горе