Как да активираме светената вода, така че да лекува и да върши чудесаМного от нас държат в домовете си малко шишенце светена вода , закупена от някой манастир или църква, с надеждата, че тя ще им донесе изцеление или сбъдване на желанията. Малцина обаче са тези, които знаят как да "активират" светената вода чрез специална молитва , която трябва да се произнесе вечерта.

За целта трябва да вземете светена вода от църква, в която ходите, любим манастир или параклис, в който усещате вярата си и сте сигурни в нея.

Не бива да взимате светена вода от най-близката църква, или от такава, в която ходите само по задължение, на сватби, кръщенета или на Великден.светена вода

Вечерта, когато светената вода е във вашия дом, произнесете над нея молитвата на арменските монаси:

"Господи Всемогъщи, лекар на душите и изцелител на телата, прости ни всяко прегрешение, което сме направили неволно или принудително. Вашият слуга (име) смирено моли за прошка, просветление и изцеление. Излекувай го от болестта, Господи, и го спаси от неговата слабост. Дай на духа сила, на очите – светлина, изчисти тялото от всяка язва и нека в мир сърцето да ходи по пътя на Твоята свята вяра.

Спаси ни Господи от всички видими и невидими врагове, и благословен да е твоя животворящ  Дух, сега и винаги, и во веки веков. Амин!"

съд светена вода

Прави се и Велик водосвет за Богоявление, когато кръстът се потапя във вода и се хвърля в открити водоеми. По време на водосвета, независимо дали голям или малък, се четат различни молитви за здраве и благополучие. Освещаване на водата може да се направи и след погребение с цел прогонване на злото и смъртта от дома.

Светена вода може да си налеете по всяко време на деня от всеки храм, параклис или църква – не се плаща нищо.

Хората вярват, че в природата съществува и вода, осветена по естествен път по волята на Бог. Водата от аязмо (водоизточник в близост до свещено място) се смята за светена – такива са например местата около Бачковския и Рилския манастир. Ако аязмото пресъхне, означава, че изворът е бил осквернен.

кръст в светена вода

Как се приема светената вода?

Някои хора вярват, че светената вода притежава чудотворни сили и умее да лекува, затова едни я пият, а други само пръскат с нея или я втриват в тялото. Светената вода може да се приема по всяко време от боледуващи. Здравите пък трябва да я приемат само на гладно или да рисуват с нея кръст на челото. Светената вода винаги се пие на три глътки, като междувременно близките отстрани четат молитви за здраве.

Някои смятат, че веднъж налята, светената вода никога не губи силите си, докато други вярват, че след време способностите й намаляват. Само при водата, налята на Богоявление, може да се долива обикновена, без това да отслабва чудодейното й действие.

Светената вода никога не бива да се използва за езически обичаи или магии!Източник: За Жената

Следваща статия:
Ето защо Силвия и Зоран се разделиха / СНИМКА

Коментари

Видео на деня

горе