Нина Димитрова вдигна на крака Япония



Нина Димитрова, Стелиан Радев и Димитр Несторов на едно от най-известните места в Токио - храмовия комплекс Асакуса. Снимки: Личен архив

Нина Димитрова и Театър „Кредо” обиколиха триумфално Япония със спектаклите „Шинел” и „Каквото направи дядо…”. Навсядъде салоните бяха препълнени, а на касата висеше табелка „Продадено”. Това е седмият гастрол за актрисата в Страната на изгряващото слънце – успех, непостиган от друг българин досега. Преди години Димитрова играеше в Япония с бившия си сценичен партньор Васил Василев-Зуека. Сега успехът с младите попълнения в трупата Стелиан Радев и Димитр Несторов не бе по-малко шумен и продължителен – триото игра цял месец в Токио, Сапоро, Фукушима и Якумо. Изнесоха общо 12 представления, 6 от тях бяха в Токио.

Нина Димитрова, Стелиан Радев и Димитр Несторов на откриването на международния театрален фестивал в Якумо, Япония, развяха българския флаг.

Нина Димитрова, Стелиан Радев и Димитр Несторов на откриването на международния театрален фестивал в Якумо, Япония, развяха българския флаг.

Актьорите играха на бос крак, защото по сцените в страната на Хокусай не се стъпва с обувки. Повече от половин час след всеки спектакъл продължавали овациите за българите. Зрителите в Япония се удряли в гърдите, за да обясняат колко са развълнувани. Трупата била засипвана с оригами, бонбони, плюшени играчки… След едно представление Нина получила скъп подарък – кимоно за себе си и дъщеря си Девина. Традицията там е кимоната да се предават от майка на дъщеря, но японката, която им подарила одеждите, нямала деца и на кого да ги предаде. Казала на Нина: „Ще се радвам моето кимоно да бъде носено някъде по света и то ще продължи да живее някъде по света…” .

След толкова турнета в Япония Нина Димитрова шашкала домакините си като мине от английски на перфектен граматически японски.

Стенли и Митко са силно впечатлени от взаимоотношенията в Япония. „Може би в България трябва да се уважаваме повече един друг като японците”, казва Стелиан Радев. „Беден ми е речникът да опиша огромната положителна емоция, която изпитах в тази страна”, твърди Димитр Несторов.

Премиерата на „Каквото направи дядо…” на японски език била в театъра на Фукушима. Представлението било обявено като подарък от България за гражданите на поразения от радиация преди 2 години град. 150-ото юбилейно представление на „Каквото направи дядо…” актьорите отбелязали в Токио заедно със своите колеги от Театър „Пук”, организатори на турнето на „Кредо” Япония.

Нина Димитрова в храмовия комплекс Асакуса в Токио

Нина Димитрова в храмовия комплекс Асакуса в Токио

Само ден след завръщането си у нас Театър „Кредо“ стартира новия си театрален сезон и в България с „Шинел” по Гогол и празнува своя 22-ри рожден ден в препълнения до горе салон на Театър 199 .

В момента Нина Димитрова подготвя новите заглавия в афиша на Театър „Кредо”.



Източник: ploshtadslaveikov





Коментари

горе