Габровката Георгия Рачева превръща вратовръзките в произведения на изкуството чрез марката си "GIAR"



Георгия Рачева

Георгия Рачева

© Габрово Daily, интервю на Момчил Цонев

Габровката Георгия Рачева създаде собствена модна марка за мъжки аксесоари GIAR. Възпитаничката на Националната Априловска гимназия учи архитектура в София, но нейната страст са изкуството и дизайна. Официалното представяне на GIAR на Георгия Рачева ще бъде на 15 декември от 18:30 ч. в софийската галерия „Митков“ (ул. „Съборна“ 7). Уникалното в концепцията е, че вратовръзките на GIAR ще бъдат представени в рамки като произведения на изкуството – изложба, каквато до момента не е правена в България.

Любопитен факт е, че Георгия е внучка на Иван Попиванов, дългогодишен учител и почетен гражданин на Габрово.

„Ах, този арт“ ви кани в света на изкуството във вратовръзките на Георгия Рачева и GIAR.

Разкажи повече за себе си.

Завършила съм средното си образование в Национална Априловска гимназия в Габрово, а висшето си продължих в София, Нов Български Университет – специалност Архитектура. Сега съм в дипломната си шеста година и работя в строителния сектор. Архитектурата определено ме дарява с въображение, допринася за страстта ми към изкуството, към дизайна в неговата цялост. Така всяко мое хоби намира място винаги в сферата на изкуството. Едно от тях развивам сега – дизайн на вратовръзки. Наслаждавам се на пътя, който съм избрала – вълнуващ, различен, непознат – моят път.

Георгия Рачева

Георгия Рачева

Защо един архитект като теб реши да се занимава с моден дизайн?

Архитектурата е наука, която неминуемо разширява фокуса ти и въздейства на светогледа ти, кара те да гледаш на света през погледа на творец. Никога не съм крила страстта си към модата и по-конкретно мъжката мода. Идеята за бранда беше миг, който грабнах и реших да развия и пренеса в реално време, което по своему не изключва стремежа ми към архитектурата. Вратовръзките са един акцент в официалното мъжко облекло, което безспорно придава идентичност на визията. Рисувам в свободното си време в стил графика, с устрем към реалистични човешки фигури.

Автор: Георгия Рачева

Може би това допринесе ръката ми да докосне молива и да нарисува и мъжкия аксесоар вратовръзката. Връзката между двете е много ясна – линии, извивки, форми. Категорично, двете направления са съвместими.Фундаментът на модата е изкуството. Всичко започва от белия лист и молива.

Автор: Георгия Рачева

Разкажи за своята модна марка GIAR – какво означава името, кога стартира, на какъв етап от развитието си в момента?

Името GIAR произхожда от двете ми имена, някъде по средата се открива името на бранда. Преди около половин година мисълта за GIAR се появи в съзнанието ми. Концепцията беше почти изградена от началото до края й. Истината е, че  когато са налице вдъхновението и волята, идеите идват някак натурално. Осъзнавам, че се иска смелост и дързост, за да споделиш на публиката нещо свое, но също осъзнавам, че и човек с опитите се доближава стремглаво към желания резултат.

Предстои официално представяне на марката  на 15 декември в столичната галерия „Митков“, с цел запознаване на публиката  „отблизо“ с продуктите. Ще се забележи, че няма вратовръзка, която е изцяло един цвят, без нюанси, без  сплетка или мотив. Избягвам епигоните, придържам се към индивидуалност и оригиналност.

GIAR, Георгия Рачева © Фотограф: Румен Мичинов

GIAR, Георгия Рачева © Фотограф: Румен Мичинов

За мен всяко едно облекло би могло да се „съживи“ с различната, цветната, стилната вратовръзка, която по своему придава своя акцент. Иска ми се вратовръзките да навлязат с по-голяма сила в мъжкото облекло. Убедена съм, че придават повече  идентичност и завършеност на визията.

Амбициите ми са прецизност и качество. Старая се всеки един продукт, който предлагам, да бъде красив, стойностен и различен.

Къде ще можем да откриваме вратовръзките на GIAR?

GIAR ще може да бъде открит само в интернет пространството. Успоредно с официалното представяне, ще бъде представен и уебсайта на бранда, в който ще могат да бъдат разгледани и закупени продуктите, които предлага GIAR.

GIAR © Фотограф: Румен Мичинов

GIAR © Фотограф: Румен Мичинов

Предстои ти официално представяне на бранда в галерия „Митков“ в София. Разкажи повече за концепцията – избрала си представяне във вид на изложба с произведения на изкуството.

GIAR

GIAR © Румен Мичинов

Всичко започна с концепцията на фотосесия на GIAR: използвахме старинни пособия и елементи, характерни за началото на ХХ в. Целта беше да обвържем красотата на миналото с нуждите на настоящето.

GIAR © Фотограф: Румен Мичинов

GIAR © Фотограф: Румен Мичинов

Преплетохме минало с настояще, минало с бъдеще. Други елементи от концепцията са картини – вратовръзка в рамка. Замисълът, който прозира тук, е, че вратовръзката несъмнено е творба на изкуството, която като всяка такава бива позиционирана в рамка. Така запазваме идеята на фотосесията и я пренасяме в изложбата, която ще бъде представена в галерията. Към настоящия момент подобна изложба в България не е осъществявана – вратовръзки да бъдат представени като творби на изкуството.

Може да откриете GIAR на Георгия Рачева във Facebook тук.


Четете още:

🔴 Антон Дончев /Цитати/

🔴 ​Преди 136 години умира Неофит Рилски

🔴 Момчилова крепост - там, където митовете и легендите оживяват





Източник: gabrovodaily





Коментари

горе