В Ямболската болница пренасят пациенти по стълбите с мушами / ВИДЕОВ Ямболската многопрофилна болница "Свети Пантелеймон" пренасят болни по стълбите с мушами. Клип в социалните мрежи отключи общественото възмущение. Видеото е направено преди месец и показва как санитарки пренасят болен на ръце по стълбите до четвъртия етаж на болнично отделение.

Проблемът в Ямболската болница е с дългогодишна история. Миналия месец Петър Петков води 68-годишния си баща в болницата с влошено здравословно състояние и с диагноза карцином на белия дроб. Приемат го първо в спешното отделение, после го преместват в белодробното.

Авторът на клипа остава изумен, когато, за да бъде настанен, баща му е качен с мушама до болничното легло. Пациентът е починал в болницата след състояние на кома.

"Качиха го... с една мушама. В 21 век аз се принудих да помогна на самите сестри, просто бях потресен от това, което се случва в България", каза Петър Петков пред БНТ.

Болницата в Ямбол е единствената в страната от т.нар. павилионен тип, отделенията се намират в 17 сгради, строени преди век. Конструкцията им не позволява инсталиране на асансьор, а за външен е необходима шестцифрена сума, казват от лечебното заведение.

"За съжаление, това в момента е единствения вариант. Това което можем да помислим е да се преструктурира, пребазира това отделение временно до изграждане на нова база на друго място", каза директорът на болничното заведение д-р Димитър Рунков.

Преди повече от 40 години в Ямбол е построена сграда, предвидена за болница, но остава недостроена. Миналата година държавата отпусна 27 милиона лева за завършване на обекта. Такъв до момента не е започнал заради процедурни пречки.

До окончателното довършване на новата болница проблема с пренасянето на болните на ръце и с платнища в ямболското лечебно заведение остава.

"Бях в болницата в Ямбол", заяви в "Карай направо" по NOVA здравният министър проф. Костадин Ангелов.

"Това е болница от павилионен тип. Какво може да се направи? Решението тук е да има вътреболничен транспорт - с линейка да се качва от едната в другата сграда.

По отношение на превеждането от едно място на друго - много е важно дали сградата има асансьор, дали количките могат да завият. Това не е модерна болница, тя е строена много отдавна", изтъкна професорът.

Според него при някои ситуации решенията, които се взимат, са продиктувани от ситуацията.Източник: Дир.БГ

Следваща статия:
Шофьорът на кафе Бианчи - Пред мен горяха живи хора в джип / СНИМКИ ВИДЕО

Коментари

Видео на деня

горе