Бягство от реалността: Хиляди БГ пенсионери искат да останат в Англия



2 590 български граждани над 65-годишна възраст са кандидатствали за статут на уседналост във Великобритания. Това показва правителствен анализ на подадените до края на юни молби от европейски граждани, които искат да останат законно в страната след Брекзит.





Получаването на статут осигурява на българските пенсионери равно третиране с английските. Те имат право на безплатно здравеопазване, лекарства, обществен транспорт и помощи за квартира и отопление, ако пенсиите им не позволяват да се самоиздържат, а живеят самостоятелно. Точно тези облекчения са причината, заради която много възрастни нашенци искат да уредят статута си в Обединеното кралство.

Дори не всички от тях са работили в страната. Някои са се присъединили към децата си, за да гледат внучета или защото имат здравословни проблеми, които не им позволяват да живеят сами. И за да продължат да го правят, трябва да получат разрешение за пребиваване, тъй като ако не го сторят, от януари ще им е необходима виза.





За да получат статут, е необходимо да са пребивавали в страната през последните 5 г., което да е документирано чрез адресна регистрация, плащане на местни данъци или сметки за газ, ток и вода. Ако са били по-кратък срок, им се дава временен статут, който обаче не осигурява достъп до всички помощи.

По данни на британското вътрешно министерство до края на юни 184 910 българи са кандидатствали за статут, като броят им вече е около 200 000 и прогнозите са, че ще достигне четвърт милион до 30 юни 2021 г., когато е крайният срок. Сред тях най-голяма е групата на хората в трудоспособна възраст - между 18 и 64 г. - 184 910 души. Има и 21 740 нашенци под 18 г.





Желаещите да получат статут трябва да са пристигнали в страната до края на тази година. Също така да знаят, че той не е доживотен. Могат да го изгубят, ако не са били във Великобритания в продължение на 5 г., а ако е временен - даже и при две години отсъствие.


Четете още:

🔴 Предложение за брак долетя с парашут на централния площад в Пловдив / СНИМКИ И ВИДЕО

🔴 Астроложка, предсказала авируса, споделя за следващите шест месеца

🔴 Как нашенец пребори левкемията след 56 седмици химиотерапия, a сега...





Източник: lupa





Коментари

горе