СОЛЕНО: Гърция скубе 700 лв. за пътник без колан



Солидни глоби, значително над родните, очакват летовниците ни в Гърция през предстоящия сезон, напомня сайтът bgnovini, посветен на новини за нашата общност в южната съседка.





Независимо дали за дълъг престой с обикаляне на много гръцки области или за кратък уикенд до най-близките до границата плажове, шофьорите ни трябва да са особено внимателни, тъй като наказанията са сурови и се налагат безкомпромисно от местната полиция.





Скорост

Глобите за превишена скорост се налагат след засичане на нарушението с мобилна или стационарна камера. Те започват от леките 40 евро за превишение до 20 км/ч, нарастват до 100 евро за 30 км/ч и достигат 350 евро за скорост с над 30 км/ч над ограничението. Последното върви и с отнемане на книжката за 60 дни. Между България и Гърция има стабилен обмен на полицейски данни, така че наказанието праща виновника в градския транспорт дори и у нас.





При алкохола глобите започват от 200 евро при количества в кръвта от 0.5 до 0.8 промила. Глобата става 700 евро и три месеца нямате книжка, ако сте пил до 1.1 промила. Нещата стават груби оттам насетне. Тогава глобата е 1200 евро, книжката се отнема за шест месеца, но между другото отивате и в затвора за до три години.





Предпазни

За шофиране без предпазен колан глобата е 350 евро и отнемане на книжката за 10 дни. Същата е цифрата в евро и за пътник без колан, както и за мотоциклетист без предпазна каска. Тежки санкции са предвидени и за непозволено изпреварване, минаване на червено, игнориране на знак „Стоп“, както и неправилно пресичане на жп прелез. За тези нарушения глобата е унифицирана – 700 евро. Тежко си патим и ако спрем на инвалидно място – глобата е 150 евро, но губим номерата на колата си за 10 дни с всичките произхождащи от това беди. Говоренето по телефона зад волана също се наказва тежко. Глобите са сериозни, но това е малката беля – нарушението винаги води до отнемане на книжката за минимум месец.


Четете още:

🔴 Надеждата не умира: Линда Петкова с изумителен жест / СНИМКИ

🔴 Обрат във времето! Проф. Рачев с шеметна прогноза за остатъка от юни

🔴 Какво е забранено да се прави на Черешова Задушница





Източник: telegraph





Коментари

горе