Намериха ли лек за коронавируса? Австралийци го борят с два илача



Австралийски изследователи твърдят, че две съществуващи лекарства могат да излекуват коронавируса, след като пациенти са се повлияли много добре на лечение с тях, съобщи в. “Дейли мейл”.

Става дума за лекарства, използвани за лечение на ХИВ и малария, които могат да бъдат използвани за борба с коронавируса, обясняват специалисти по инфекциозни болести от университета “Куинсланд” в Бризбейн.





Антималарийното лекарство хлорохин и потискащите ХИВ в комбинация лопинавир и ритонавир са показали обещаващи резултати при тестове на хора и са накарали вируса да изчезне при заразени пациенти. “Това е потенциално ефективно лечение”, заяви проф. Дейвид Патерсън. Той се надява до края на месеца да се включат още хора в по-мащабни тестове.





Анти-ХИВ лекарствата най-често се продават в комбинация под името “Калетра”. Това е антивирусен лек, който може да се приема два пъти на ден от хора, заразени с ХИВ, за да се намалят нивата на вируса в тялото.

Хлорохинът пък се дава за предотвратяване на маларийни инфекции. Той не лекува маларията, но я спира да се развива. Лекарството работи чрез соли, които отравят паразитите и не им позволяват да растат вътре в човешките клетки.





В САЩ в понеделник започна клинично тестване на ваксина срещу новия коронавирус. Първият участник в тестването ще получи експерименталното лекарство в научния институт “Кайзер Перманент” в Сиатъл. Американските здравни власти посочиха, че за одобрението на потенциална ваксина ще е нужна година - година и половина.





Германски министри пък реагираха гневно след публикуване на информация, че президентът на САЩ Доналд Тръмп е предложил на германска компания 1 млрд. долара за изключителните права на ваксина срещу коронавируса. Смята, се американският лидер е предложил сумата на базираната в Тюбинген биофармацевтична компания CureVac за ваксина само за САЩ.

Потенциалната ваксина не е за продан и е за целия свят, заяви германският здравен министър Йенс.


Четете още:

🔴 Геномът на COVID-19 е дешифриран

🔴 Сигнал: Държавата оставя служителите и лекарите си на произвола на съдбата!

🔴 Задържаха гаджето на Мария Силвестър. Вместо в ареста - в болница заради коронавирус!





Източник: 24 часа





Коментари

горе