Как да изтрепем вирусите в колата



Коронавирусът може да оцелее с дни наред по някои повърхности в автомобила и всеки, който прекарва повече време зад волана, се пита как да дезинфекцира ефикасно салона. Проблемът е, че много от пластмасовите детайли, тапицерията и декорациите не реагират добре на обработка с по-агресивни вещества.





Добрата новина е, че интериорът на колата може да бъде дезинфекциран доста лесно и без разяждащи препарати, успокоява "За рульом". Руското списание цитира експерт от голяма международна компания за битова химия, пожелал анонимност, тъй като съветите му на практика саботират продукцията на работодателя му.





Според специалиста най-ефективното оръжие срещу коронавируса е сапунът. Той не е агресивен към материалите в салона и се справя по-добре от дезинфекциращите средства на спиртна основна. Препарати, на чийто етикет изрично е спомената липсата на сапун, трябва да се избягват, тъй като не се справят толкова успешно.





За дезинфекция стават и кърпичките за сваляне на грим. Те обикновено съдържат овлажняваща съставка, която влияе добре на кожената тапицерия и волана. Почистващи средства на спиртна основа изсушават кожата и са крайно нежелателни.





Друго ефективно средство за дезинфекция са балсамите за кожа. Те съдържат повърхностно активни вещества, които избиват микробите и освен това подпомагат проникването на веществото в дълбочина и унищожаването на вирусите на труднодостъпните цепнатини на кожата.

Независимо от избраното почистващо средство, всички повърхности трябва да бъдат избърсани грижливо след обработка. По материалите в интериора на автомобила не бива да остават отлагания от никакви препарати.





Добре е да се има предвид, че макар и удобни за използване, аерозолните дезинфекциращи средства не са препоръчителни. Ако препаратът не бъде нанесен на всички повърхности, ефектът от него ще бъде нулев.


Четете още:

🔴 Намериха ли лек за коронавируса? Австралийци го борят с два илача

🔴 Геномът на COVID-19 е дешифриран

🔴 Сигнал: Държавата оставя служителите и лекарите си на произвола на съдбата!





Източник: fakti





Коментари

горе