ИЗВЪНРЕДНО: Правителството плаща 80% от заплатитеПравителството ще плаща 80% от възнагражденията на служителите, които не могат да работят поради пандемията от Коронавирус, до 2500 паунда на месец, каза министърът на финансите на Великобритания* 

Риши Сунак също така добави, че "безпрецедентните" мерки са част от плановете за защита на работните места на хората.

Директорите на редица големи компании предупредиха, че фирмите им ще фалират и че стотици хиляди работни места са под директна заплаха, тъй като нормалният ритъм на работа във Великобритания е силно нарушен. 

Г-н Sunak заяви, че  затварянето на заведения и ресторанти ще има "значително негативно влияние" върху бизнеса.

"Знам, че хората се притесняват от загубата на работа, от това, че не могат да платят наема или ипотеката си, за това, че не разполагат с достатъчно храна и спестени пари", каза той.

"Знам, че някои хора през последните дни вече са загубили работата си. На всички, които са вкъщи в момента, разтревожени за предстоящите дни, казвам: НЯМА ДА БЪДЕТЕ ОСТАВЕНИ БЕЗ ПОДКРЕПА"

Канцлерът добави: "Днес мога да обявя, че за първи път в нашата история правителството  ще изплати заплатите на хората."

Г-н Sunak апелира работодателите да подкрепят служителите си в тези тежки времена. 

"Знам, че е невероятно трудно в момента за всички. Правителството прави всичко възможно за да ви подкрепим", каза той.

"Правителството прави всичко възможно да застане зад вас работодателите и аз ви моля да направите всичко възможно да подкрепите нашите работници."

Това е колосална намеса от страна на правителството - както каза канцлерът, безпрецедентна във Великобритания.

Тези действия категорично показват, колко е загрижено правителството за икономическото въздействие, което тази криза би могла да има - и вече има.

Струва си да се помни, че това е третата голяма намеса от страна на правителството през последните дни. Тази криза промени изцяло, всички правила! 

министърът на финансите на Великобритания* - Chancellor of the Exchequer Той контролира британската хазна (на английски: Her Majesty's Treasury) и Министерството на финансите и икономиката. Често във Великобритания го наричат просто канцлер. Длъжността е сред 4-те основни поста в британското правителство (заедно с тези на премиера и министрите на външните и вътрешните работи), като в последно време се смята за концентриращ най-много власт след министър-председателя. Той е единственият от 4-те важни поста във Великобритания, който не е заеман от женаИзточник: novini.london

Следваща статия:
Тираджия и жена му под карантина до щаба: Донесете ни цигари и бири!

Коментари

Видео на деня

горе