Щабът с важно уточнение за аптеките и заведенията на закрито



Постъпиха десетки питания от читатели, които имат различни хронични болести. Със старта на Извънредното положение те бяха улеснени да купуват от аптеките необходимите лекарства без рецепта, а само с рецептурна книжка. Продължава ли същото положение? 

Отговорът е положителен и беше изпратен с писмо лично от доктор Данчо Пенчев, шеф на столичното РЗИ и член на Щаба.





Ето какво гласи точно текстът:

"Аптеките могат да отпускат лекарствени продукти само по рецептурна книжка, без представяне на рецепта съобразно последните вписани в рецептурната книжка данни за отпуснати лекарствени продукти, при условия и по ред, определени от Националната здравноосигурителна каса, до отмяна на Извънредното положение и два месеца след неговата отмяна".

Отварят заведенията на закрито! Ето кога


Заведенията на закрито ще отворят от 1 юни, а 23 плажа у нас ще предлагат чадъри и шезлонги на нулеви цени, заяви министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя обясни, че предстои всички 132 плажа у нас, които са с договор за концесия или наем, да бъдат подробно изброени, съобщи БТВ.






Ще бъде изработено и мобилно приложение, което да показва какви са цените и заетостта на даден плаж в България.

"И в момента е трудно да кажем как ще протече летния сезон. Ако концесионерите са предложили намаление с 50%, ние ще намалим с 50% наемното или концесионно възнаграждение. Тези, които вече са платили - възнаграждението ще бъде прехвърлено за догодина", коментира тя.






"Прави ми неприятно впечатление, че един и същ концесионер на къмпинг "Градина"- част 2 и на "Перла"е предложил 8 лв. за плажните принадлежности", коментира тя.

По думите ѝ това се дължи на стари договори от Министерството на регионалното развитие и благоустройство, когато не е действала формулата за това, че цените на плажните принадлежности играят съществена роля при избора на концесионер. "Надявам се концесионерите и наемателите да бъдат разумни и отговорни. Всички заедно искаме да привлечем българските туристи по нашето Черноморие и да предложим максимално добро качество", подчерта Ангелкова.






Тя подчерта, че държавата не може да се меси в ценовата политика на хотелиерите, тъй като секторът е изцяло частен.

Министър Ангелкова уточни, че в момента текат разговори и се надява от 15 юни да стартират полетите с редица европейски страни. Според нея има интерес към България за летен туризъм, но и към планините също. Днес предстои проверка на РИОСВ, която трябва да установи дали е имало разрушаване на дюни в Ахтопол. Глобите са между 10 хил. лв. и 50 хил. лв., обясни тя.


Четете още:

🔴 Андреа подаде жалба срещу Кобрата

🔴 Ето го задържания за бруталното изнасилване на ученичка! СНИМКИ

🔴 Спасената Ирина: Заради проф. Мутафчийски съм жива, поклон до земята





Източник: Марица





Коментари

горе