Атанас Мангъров: Очаквам вирусът да изчезне скоро. Няма да има втора или трета вълнаМоето лично схващане е, че този вирус ще изчезне и то ще изчезне съвсем скоро. Това каза в предаването "Студио Хъ" в телевизия "7/8" вирусологът доц. Атанас Мангъров.

"Ще повторя това, което многократно съм казвал - че тези вируси нямат способността да се развиват трайно в човешката популация. Но все пак вирусът е нов. В никакъв случай няма да има втори вълни, трети вълни. Много хора се върнаха от чужбина, но нямаше нещо по-сериозно. Какво очакваме да се случи през септември, че да има втора вълна", коментира той.

"В нашата страна реалната смъртност е 0,02 процента, което е съпоставимо с един сезонен грип. Защо се направи това в България? Понеже се уплашихме И понеже ние не обичаме да мислим с главите, а обичаме да мислим с чужди глави, за разлика от други хора. Проведохме с мои колеги едно изследване, включващо около 60 000 души, които са тествани с PCR, и около 31 хиляди души, тествани с бързи тестове.

Резултатите от това проучване говорят, че в страната някъде около малко по-малко от 4 процента от населението са били в контакт, тоест били са заразени с този вирус, като огромната част от тях не са разбрали. Като това за страната прави някъде около 280 000 души, ако приемем, че населението ни е 7 милиона. Същото такова изследване е направено от испанското правителство и там се оказало, че някъде около 5 процента от населението, правещо около 2-3 милиона души, имат антитела, тоест били са в съприкосновение с коронавируса.

Това долу-горе се припокрива с това, което намираме ние. Ние се затворихме на 13 март, Испания се затвори на 14 март. А там мерките бяха много по-строги отколкото тук.В крайна сметка след като на 2-3 места се предложиха долу-горе едни и същи мерки, ние тука имаме 127 починали души с коронавирус, а в Испания имат 29 000 души, които са починали от или с коронавирус. Вече въпросът е защо там е така, а тук иначе. Смъртността тука е 18 души на 1 милион души. В Испания е близо 600 души на 1 милион население.

Те са на челните места по смъртност, а ние сме на опашката, което е хубаво за нас. Ние по средна продължителност на живота сме след 80-о място, а те са пети. А и ние нямаме този обичай възрастните хора да ги пращаме за отглеждане в общежития, докато там е честа практика", каза Мангъров.

Доц. Мангъров: Ще си спомняме с умиление всички тези изпълнения, които ни се случиха

Доцент Атанас Мангъров продължава да е оптимист за бъдещето ни след коронавируса. Според него, втора вълна на COVID-19 няма да има и съвсем скоро ще се върнем към напълно нормален начин на живот.

"Трябва малко по малко да минаваме към нормален ритъм на живот и отварянето на детските градини е една съвсем правилна стъпка", каза доц. Атанас Мангъров пред БНР.

Децата са тези, които са най-малко застрашени от тази инфекция, уточни той.


По думите му е "много хубаво, че родителите, които са успели да преодолеят страховете си, са пуснали децата на градина".

Според доц. Мангъров не е нужно да се правят тестове на персонала, защото един тест може да бъде един ден – било положителен, било отрицателен и само след няколко дни човекът да бъде заразен, но по думите му в това няма нищо страшно.


"Мисля, че нещата вървят към приключване и много скоро ще се върнем изцяло към нормален ритъм на живот и ще си спомняме с умиление всички тези изпълнения, които ни се случваха през края на зимата и началото на пролетта", посочи доц. Мангъров.


И допълни: "Мисля, че няма да има втора вълна или ако има, тя няма да бъде същата, защото виждате, че всъщност тук нищо не се случи особено. Какво бихме могли да очакваме да се случи през есента или през зимата – да дойдат нови хора от някъде – никой няма да дойде. Ние ще сме си пак същите, каквито сме си били", завърши той.Източник: Petel

Следваща статия:
"Върви, народе възродени" от българите в Чикаго с манифестация с коли (ВИДЕО)

Коментари

Видео на деня

горе