Най-скъпият държавен кадър в BG: Да се назначиш за шеф със заплата 36 хил. лв.
Изпълнителният директор на държавната Българска банка за развитие (ББР) Стоян Мавродиев сам се е назначил на ръководен пост, заплатата за който е 36 000 лв. на месец. Това става ясно от разследване на в. „Капитал”.


Мавродиев е бивш председател на Комисията по финансов надзор (КФН), а през септември 2017 бе назначен начело на ББР.
През лятото при декларирането на имущество на публичните личности се разбра, че именно Мавродиев е най-високоплатеният кадър във всички държавни институции и фирми. Заплатата му от по 36 хил. лв. месечно е повече от заплатите на президента, премиера и управителя на БНБ, взети заедно.

Ето как е станало това.


В едно от първите заседания на новия управителен съвет на ББР (в състав Стоян Мавродиев, Румен Митров, Николай Димитров и Илия Кирчев) е решено да се направят промени в двете 100% дъщерни дружества на банката.

Според това решение председател на съвета на директорите на „Микрофинансираща институция Джобс“ е избран Румен Митров, а за заместник-председател Николай Димитров. За председател на съвета на директорите на „Национален гаранционен фонд“ е избран Стоян Мавродиев.


Година по-късно визията за развитие на ББР, чертана от Мавродиев, е тя да се превърне в цяла банкова група и за целта започват да се изграждат структури. На 24 август 2018 г. е учреден „Фонд за капиталови инвестиции“, в което акционери стават ББР и Национален гаранционен фонд. На учредителното събрание присъстват и то се ръководи от Стоян Мавродиев, Румен Митров, Николай Димитров. Те участват в решението за избиране на съвет на директорите на „Фонд за капиталови инвестиции“ в същия състав: Стоян Мавродиев, Румен Митров, Николай Димитров.

В същия ден новосъздаденият съвет на директорите избира Стоян Мавродиев за изпълнителен директор. Отново в същия ден на заседание на управителния съвет на ББР същите три лица одобряват избора на Стоян Мавродиев за изпълнителен директор, пише „Капитал“. Тази операция се повтаря още два пъти на 3 март 2019 г., когато в рамките на часове в различни заседания на борда на банката са създадени „ББР лизинг“ и „ББР факторинг“.


Така се стига до факта, че Мавродиев получава най-високата заплата в цялата държавна администрация. За 2018 г. е получил 434 547 лв. трудови доходи, което е малко над 36 хил. лв. месечно или повече, отколкото получават президентът, премиерът и управителят на БНБ, взети заедно.Източник: BG-VOICE

Следваща статия:
Синът на Къци Вапцаров прави музика за филми в Холивуд

Коментари

Видео на деня

горе