МОН предлага вариант за връщане в клас без тест



Ако поне 50% от учениците в една паралелка имат „зелен” сертификат - разполагат с валиден документ за ваксинация, преболедуване, наличие на антитела или отрицателен резултат от лабораторно изследване, то те да могат да се върнат към присъствени занятия. Останалите ще продължат да учат онлайн. Това предлага министерството на образованието на министерството на здравеопазването в обновените насоки за присъствено обучение, които очакват одобрение на здравното ведомство.

„Изработихме насоките за обучение, които вече са актуализирани, за обучение и действие в условията на извънредна епидемична обстановка в училищата, което ще позволи да се върнат в клас без тестване всички ученици. Те са за съгласуване в МЗ. Там предлагаме различни варианти, както и присъствено-образователен процес да се възможен и без тестване в някои случай”, заяви пред БНР зам.-министърът на образованието Мария Гайдарова





Тя допълни, че ако не са осигурени достатъчно количество неинвазивни тестове или бързи антигенни тестове за всички ученици, тогава МОН предлага да се извършва приоритетно завръщането на ученици. Първо децата от началния етап, след това в прогимназиалния етап  и 12-и клас, а после останалите ученици – от 8-и до 11-и клас.

В момента в 88 общини страната големите ученици са в режим на ротация и могат да се върнат в клас, тъй като общините, в които живеят вече са в червена зона. „При 14-дневна заболеваемост между 250 и 500 на 100 000. Когато няма достатъчно тестове, обучението тогава ще се осъществява за 50% от паралелките от училището при график на ротация, който трябва да е одобрен от министъра на образованието и науката”, обясни Гайдарова. 

Тестването ще спре, когато заболеваемостта в съответната община спадне под 250 на 100 хил. Тогава всички ще се върнат в клас без тестове.





Докато не бъдат одобрени новите варианти за присъствено обучение без тест, остава очакването на доставката на такива и за големите. Гайдарова обясни, че МЗ трябва да направи обществената поръчка и след това да бъдат доставени в базата в Лозен. „Ако се осигурят тестове за изследването на всички ученици два пъти седмично, имаме логистичния подход и организация за 24 часа да реагираме, а училищата да се организират за два-три дни”, каза зам.-министърът. Тя уточни, че големите ученици ще се тестват в училищна среда като могат и сами да го правят.

В момента почти 9000 паралелки в общините със заболеваемост над 250 на 100 хил. учат присъствено. Това са малко над 73% от всички паралелки в начален етап в страната. Те нарастват постепенно. „Все повече родители са убедени, че изследването с щадящи тестове е единственият възможен вариант към момента при високо ниво на заболеваемост”, коментира Гайдарова.





Частните училища ще могат да купуват тестовете си

В предложението до МЗ е заложена и възможността частните училища да могат да закупуват тестовете си, уточниха от МОН. Идеята школата да могат да върнат и големите си ученици преди да бъдат доставени безплатните тестове за тях при условие, че закупят от бюджета си, бе обявена миналата седмица. Синдикатите и училищни директори обаче веднага се обявиха срещу нея като заяви, че би довела до противопоставяне между училищата, тъй като не всички разполагат със средства за закупуването им. Това от своя страна би довело до хаос в системата. Затова и министърът на образованието акад. Николай Денков обяви, че идеята няма да бъде реализирана.





„В училищната система трябва да има съгласие между директори, учители и родители, за да се случат тестовете“, каза той. Междувременно в МОН са постъпили устни и писмени запитвания от частни училища, които имат възможност сами да закупят тестове за по-големите ученици, за да възстановят изцяло присъственото обучение, без да чакат доставка от държавата. Това обаче няма как да се случи преди самите насоки да бъдат променени. Затова и предложените на МЗ промени в насоките ще дадат възможност частните училища да могат да осигуряват сами тестовете на своите възпитаници, за да се върнат в клас и големите им ученици.


Четете още:

🔴 18-годишна красавица от Драганово прави коледни играчки за елха в памет на баща си / СНИМКИ

🔴 Оцелял в катастрофата мъж: Бях буден, видях всичко / ВИДЕО

🔴 Инцидентът на "Струма": Колко и какви са възможните причини за трагедията / ВИДЕО





Източник: Монитор





Коментари

горе