Ново 20: Зеленият сертификат валиден само след бустерна ваксина



ЕС е готов да актуализира зеления сертификат с информация за третата доза ваксина срещу COVID-19, включително и с информация за „дата на изтичане“ на настоящия документ, свързан с двете игли. Това пише британското издание „Таймс“.





Така от следващата година в ЕС ще се признава сертификат с поставена бустерна доза, уточнява още „Таймс“.

Министрите на ЕС обсъдиха по-рано през деня поредната COVID вълна в Европа и необходимостта от спешно въвеждане на бустерни ваксини, особено сред хората над 65 години, като нов приоритет в справянето с пандемията.





Очаква се в четвъртък Европейската комисия да излезе с предложения за изтичане на настоящия статут на COVID-сертфикатите, които се използват в много страни от Общността за пътувания, както и посещения на барове, ресторанти, културни и спортни събития.

„Европейската комисия работи с най-голяма спешност за укрепване на координацията на свободното движение, включително продължителността на валидност и ролята на бустерите в кампанията за ваксинация“, каза Стела Кириакидес, европейски комисар по здравеопазването, цитирана от „Таймс“.





Една от възможностите ще бъде да се зададе валидност на ваксината до 12 месеца, както в момента, и да се изисква поставянето на трета доза преди края на този период, за да се запази валидността на пропуска.


Четете още:

🔴 Потресаващо: Герой от трагедията спасил шестима, но не и сина си

🔴 Известна синоптичка трогна до сълзи с история за човечност / СНИМКИ

🔴 Ето откога тестовете за aнтителa ще са безплатни





Източник: Марица





Коментари

горе