Подробности за труса, който притесни българите в





Земетресението, което усетихме и в Пловдив към 13:50 часа, е с епицентър в Гърция.

Земетресението с магнитуд от 5,4 по Рихтер е било регистрирано малко преди 14 ч. в северната част на Егейско море южно от полуостров Атон, съобщи гръцката телевизия Скай. Епицентърът е бил на 138 км югоизточно от Солун и на 20 км югозападно от Атон. Трусът е продължил около 30 секунди.





Земетресението е разлюля високите етажи на блоковете в Пловдив и София, осезаемо е усетено в Благоевград, също и в Смолян.

В район на труса той е почустван доста силно, особено в Солун, съобщават местните медии. Няма данин за жертви и материални щети.





По данни на БАН в рамките на един час след първото земетресение са регистрирани вторични трусове с по-слаб магнитуд.

Припомняме, че тази нощ и в Перник бяха събудени от земетресение с магнитуд от 3 по Рихтер.

Доц. Трифонова от БАН с горещи новини за трусовете, стреснали България, имат ли връзка с вулкана в Тонга



Две земетресения у нас в неделния ден. Минути преди 14 часа трус, идващ от Егейско море изплаши хората, живеещи по високите етажи на блоковете.

Силното земетресение в Гърция бе усетено и в България - в Благоевград, в Петрич, в Пловдив, както и в София. На страница ни във Фейсбук има съобщения, че е усетено още и в Сандански, Гоце Делчев, Кърджали, Хасково, Пазарджик, Асеновград, Хисаря, Стара Загора, дори и в части от Северна България.







Жители на квартал "Гевгелийски" разказаха, че земетресението се е усетило сериозно на 8-ия етаж в техния блок, полилеите са се клатили, имало е вибрации и на прозорците в продължение на поне 30 секунди. Сигнали има и от други квартали на столицата.





Епицентърът е бил на 66,4 километра западно от остров Лимнос и на 316 километра от София. Земетресението е с магнитуд 5,5 по Рихтер и е с дълбочина от 9,8 километра, съобщиха сеизмолозите от НИГГГ-БАН. То бе последвано от дузина по-малки трусове.

"До момента по-сериозните последващи трусове са вече над 15, като те са с магнитуд около 3 и над 3, има и единични трусове над 4. Ще има още доста последващи трусове от земетресението в Гърция, защото 5,5 е висок магнитуд и това е силно земетресение", обясни зам.-директорът на НИГГГ-БАН доц. Петя Трифонова.





Тя уточни, че усещанията от земните трусове ще са по-слаби, защото епицентърът на земетресението е в Егейско море - на юг от Атонския полуостров. "Очаква се обаче дълга серия от последващи трусове от това заметресение, която може да продължи и месец", каза доц. Петя Трифонова.

По-рано в сутрешните часове на неделя земен трус бе усетен и в района на Перник. "Земетресението от тази сутрин в Перник е слабо, но все пак е успяло да събуди много хора", коментира доц. Петя Трифонова.





Тя припомни, че рано тази сутрин /03.42 ч./ от НИГГГ-БАН регистрираха земетресение с магнитуд 3 по Рихтер в района на Перник. "Земетресението е било придружено със силен тътен преди това и е поизплашило доста хора. Епицентърът на това земетресение е много близо до Радомир, като то е било усетено в Радомир и в Перник", обясни доц. Трифонова.

Междувременно стана ясно, е много метеорологични станции от мрежата на Атинската национална обсерватория са регистрирали ударната вълна от изригването на подводния вулкан край Тонга в Тихия океан в събота, съобщи АНА-МПА.





Вулканът изригна в 7,10 ч. гръцко (и българско) време в събота. В 22 ч. вечерта атмосферното налягане в Гърция се е повишило внезапно с 2 хектопаскала, веднага след това е спаднало с 4, след което се е нормализирало.

Медиите в Кипър също съобщават, че рязка промяна на атмосферното налягане е била отчетена от станциите на острова.

За сега не се съобщава за връзка между изригването на вулкана край Тонга и усетените у нас земни трусове.


Четете още:

🔴 Оценена бележка събира реакции в мрежата и погледи на улицата

🔴 Усмивка до ушите! Вижте Маданска с бебето на първа разходка / СНИМКА

🔴 Ударно отслабване: Геро остана наполовина / СНИМКА





Източник: plovdiv24





Коментари

горе