Първи учебен ден и избори за "изгонените от Рая



Откриване на учебната година, избори и надежди – един емоционален и сериозен в същото време разказ за първия учебен ден в българската гимназия в Мадрид и за изборите, пред които са изправени българите зад граница. Той е написан от Петя Цанева, създател и директор на гимназията „Йордан Йовков“ в испанската столица, член на УС на Асоциацията на българските училища в чужбина /АБУЧ/ и председател на асоциация „Балкан“. Текстът ни бе изпратен за публикуване от г-жа Снежина Мечева, говорител на АБУЧ.

.

IMG-20141005-WA0013

5 октомври 2014 г. Мадрид, един от космополитните градове на Европа, столицата на коридата и хамона, на фиестата и сиестата, днес е особено слънчев за нас, онези българи, преминали през девет реки и девет планини, да търсят късмета си по широката Земя.

Събрани от първия звънец на новата учебна година, в новата ни училищна сграда, в елитен квартал на Мадрид, чинно и гордо, под звуците на барабанен марш, посрещаме българският трикольор, внесен от ученици на българската ни гимназия „Йордан Йовков“.

Зазвучава българският ни химн – „Мила родино, ти си земен рай…“ – и като под команда ме връхлита хвърковата чета от мисли. Рай – да наистина е рай родината ни, но означава ли това, че всички ние, събраните тук и онези събраните тук и там, сме изгонените Еви и Адамовци от този рай, грешниците? С какво съгрешихме? Каква ябълка изядохме? Кой ни изгони? Кой си мисли, че е Бог? И за текста на този химн, защо казват, че е на Цветан Радославов, като има само няколко негови изречения от оригинала? Кой написа настоящия текст? Защо не знаем името му? Защо са изхвърлени слова като „Дружно братя българи… партия велика води, нашия победен строй“.

Партия – о, да, днес са изборите, трябва да гласуваме. За кого????? Каква пародия е това да се гласува „За по-малкото зло“, въобще не искам да гласувам за ЗЛОТО, нито за голямото, нито за малкото. А, да, ще гласувам за партията, която ще върне трите милиона българи в онази райска градина, в онзи земен рай от „Мила родино“. За партията, която успее да се пребори със седемнадесетте хипотези за нашия произход и твърдо да застане зад една, истинската, за да престанем да се чувстваме сираци. За партията, която ще се справи с етикетите – българи в България, българи в чужбина, такива от Западни покрайнини, онакива от Бесарабия, исторически диаспори, комунисти, десни, леви, тракийци, мизийци, шопи, полендаци, балканджии, православни, мюсюлмани, католици, евангелисти… – еее, я що народ сме и сме все българи. За партията, за която думите МИЛА РОДИНО не са само текст на химн. Стоп! Изчакайте малко, мой ред е.

DSCN0546

Изправям се гордо на сцената и…

Уважаеми ученици, учители, родители, гости,

За дванадесета поредна година училище „Св. Иван Рилски” отваря врати да посрещне своите ученици за новата учебна 2014/2015 г. … Петгодишен юбилей имат и нашите гимназисти от ПБНГ „Йордан Йовков“, да им е честито!… Денят е специален и с това, че е изборен, и този факт сам по себе си иска да ни напомни, че всички ние, родители, учители и онези, които формират държавната политика в образованието, трябва да дадем на нашите деца съзнанието за техните корени, за това, че те са част от нещо трайно и голямо – част от българската нация… И нека заедно, с хоризонт към следващите поколения, превърнем образованието в новия национален приоритет на България…. Не е случаен и фактът, че точно утре ще честваме 1000 години от безсмъртието на цар Самуил, факт, с който малко народи могат да се гордеят… На Добър час!

DSCN0541

На сцената са вече Мартин, един от дванадесетокласниците ни, и най-малката ни ученичка, бият звънеца, първият за тази учебна година. Върволица от деца, учители, родители тръгват да се проврат под венеца за здраве, да хапнат питка с мед, да им е сладка годината. Там са и менчето с водата, и здравецът.

Добре дошли!!! Да ни е честита новата учебна година!!!

Ами изборите, обади се хвърковатата чета от мисли?… Ами да, видяхте ли всичките тези лица, изпълнени с надежда… – да, да, гласувам за България.


Четете още:

🔴 В линейката

🔴 Какво прави България за тези, които не се срамуват да се нарекат българи?

🔴 ЧУДНИТЕ РОДОПИ









Коментари

горе