ДИМИТЪР АПОСТОЛОВ ЦЕНОВ



Димитър А. Ценов е роден в град Свищов на 27 декември 1852 г. Въпреки, че неговият баща – Апостол Н. Ценов- е бил един от най- богатите тогава свищовски търговци, той не е могъл, отначало да даде на сина си подходящо образование. През 1870 г. Свищов бива опожарен и бащата на Димитър Ценов- разорен. Това наложило на млaдия Димитър след завършване на Брашовската гимназия, в която следвал, да се върне в Свищов, където не се задържал дълго. След 4 годишен упорит трудq Ценов напуска отново Свищов и отива в Румъния. Там става отначало чиновник по държавните румънски железници, но благодарение на своята енергия и трудолюбие, успява много скоро да смени службата си и става предприемач по постройката на румънските железници. Същевременноq той не е бил чужд и на голямото дело на българските революционери. Неговото сърце е копняло също така час по- скороq да види освободена своята родина. И поради това, веднага след Освобождението от 1878 г., той напуска своята работа в Румъния, за да поеме важен пост в Министерството на външните работи в София. Но много скоро, Ценов се убеждава, че чиновническата кариера не е за него и отново се отдава на търговията, където неговите способности и широки връзки, му помагат да натрупа завидно състояние.

Надарен с голямо трудолюбие и постоянство, той успява да допълни и закръгли своите познания. Като търговец в София, Ценов вече има солидна научна подготовка и владее няколко езика. Притежавайки най- големите човешки добродетели: трудолюбие, скромност, постоянство и мъдрост, той прекарва целия си живот в упорит труд. Неговата заветна мечта е била да допринесе и той своя дял в културното и стопанско издигане на родния си край. Той е убеден, че Свищов, благодарение на своето местоположение на Дунава, пак ще придобие онова търговско значение, което е имал в миналото. В своето завещание изповядва така: „Моите деди, бащи и аз намерихме нашия поминък в търговията и по традиция привързан към нея, съм твърдо убеден, че в бъдеще в България търговията и нашето търговско съсловие, ако то успее да се постави на висота, която му подобава, ще бъдат важни фактори не само за развитието и напредъка, ще бъдат важни фактори не само за развитието и напредъка на нашето отечество, но ще имат и решаващо значение в съдбата на родината ни. Дълбоко убеден в това и от желание да бъда и аз що- годе полезен за постигане на тази цел, реших да посветя всичкия си труд на търговското поприще. И като вярвам, че по този начин мога да бъда същевременно донякъде полезен и на родния си град Свищов, тъй жестоко онеправдан от настаналите след Освобождението нови условия, определям и нареждам, щото да се основе и издържа от прихода на фонда едно Висше търговско училище, по подобие на германските висши търговски училища в Берлин.”

В едно свое писмо, отправено до Свищовския градски кмет, професор Данаилов, той пише: „Аз имах една мечта да направя нещо за родния си град, в който захванах своето търговско поприще и за българина, комуто изглежда, че по не изповедните закони на световната история, предстои още много културна борба, додето ще може да постигне своята справедлива национална и човешка кауза. Образованието, което Свищовската търговска гимназия разпространява най- успешно и ползотворно, нека се засили чрез бъдещето Висше търговско училище още повече за благото, стопанско и национално преуспяване на нашия народ и държава.”

Със завещание от 1 септември 1912 г., допълнено с нотариален акт за дарение номер 24, дело номер 1964 от 1920 г., той оставя за Висше търговско училище в родния си град всичкото свое състояние, възлизащо към деня на смъртта му, 21 май 1932 г. на около 40 милиона лева. За изпълнители на завещанието оставя своите добри приятели- професор Георги Данаилов, доктор Иван Бешков, доктор Иванчов и доктор Стоян Данев.

Със закон от 29 юни 1932 г. се приема дарението и завещанието на Димитър Апостолов Ценов и се възлага на Министъра на търговията, промишлеността и труда да учреди фонда и изпълни волята на дарителя. С указ номер 376 от 1 септември 1936 г. се одобрява наредба- закон за откриване на Висше търговско училище „ Димитър Апостолов Ценов”- град Свищов.

Тържественото откриване на училището се извършва на 8 ноември 1936 г. от Цар Борис III.

Стефчо Кирин​

ВЕСТНИК „ НАРОДНО ЗЕМЕДЕЛСКО ЗНАМЕ”


Четете още:

🔴 ЕМИГРАНТ

🔴 Розата - вълшебство от земята на българите

🔴 Батак 1876 г.: Хронология на въстанието през погледа на водача му Петър Горанов









Коментари

горе