България може да промени своя имидж в дестинация за луксозен туризъм



Интервю със Силвана Младенова – Изпълнителен Директор на една от най- актуалните Туристически агенции в София - Ентърпрайс Травел, за имиджа и бъдещето на България като туристическа дестинация. 



Г-жо Младенова, защо след толкова много години, в които постоянно се говори за туризма като сериозен отрасъл на икономиката, като че ли не се случва нищо значимо?

- Промени има, но като че ли ни се иска те да бъдат по-видими, по-значими. Иначе, ако се допитаме до чуждестранните гости, те споделят колко са доволни от новите хотели, ресторанти, подобрена инфраструктура. Много пари бяха получени по линия на европейските фондове за развитие за селските райони, малките общини, за развитие на етнографския, кулинарния, младежкия, екстремния и др. видове туризъм. Браншът получи дългоочакваното Министерство на туризма. Като цяло над 9,4 млн. чуждестранни посетители са преминали границата само за миналата година, което е с близо 3 млн. повече от преди десет години. Това не се вижда пряко, но все пак е успех.

Какви стъпки трябва да предприемат държавата, браншовите организации?

- Най-важното сега е да се проведат политики за създаване на работни места и подобряване на местните икономики чрез по-доброто използване на наличните туристически ресурси. Затова говорим за създаване на регистър на туристическите атракции – публична собственост и регламентиране на тяхното управление, както и за определяне статута на туристическите зони, места и точки. Браншът трябва да се консолидира в национално представени туристически организации. Сегашното раздробяване в над 190 неправителствени организации е непродуктивно.

Често участване в различни международни пътувания за представяне на различни държави и региони. Този модел може ли да се пренесе в България и какво е нужно?

- Всяка държава и всеки регион са различни и в това е богатството на туризма. Няма как да пренесем даден модел и да го приложим наготово, защото туристическият продукт е сурогат на културните пластове на мястото, натрупвани хилядолетия. Ние сме такъв пример със седем културни пласта от древността до наши дни. Смятам, че опитите и грешките, които са неизбежни в развитието на обществото, ще ни доведат до правилния избор. Но трябва да се справим сами. Разбира се, образованието, изучаване опита на други народи и култури е плюс, но няма бърз и лесен начин да изпреварим останалите чрез копиране на техни видими постижения. Има много „скрити“ неща и тях трябва да си ги открием сами именно чрез опити и грешки.

В момента летният морски туризъм като че ли е изправен пред най-големия си срив, заради отлив на руски туристи. В същото време в медиите има сериозно противопоставяне срещу това, което предлага Черноморието като продукт. Къде е излизането от ситуацията?

- Проблемът се преекспонира. Става въпрос за огромен икономически интерес на многомилионните руски инвестиции в България и видяхме по Великден, а и в началото на м. май, руснаците, особено собствениците на втори дом, интензивно започнаха да използват имотите си. Правителството на Москва, което е инвестирало в над 2 500 легла в България също взема мерки за уплътняване на своята инвестиция. Чартърните превозвачи потвърдиха своите летателни програми. Така че, ще има туристи и от Русия, и от Украйна. Очакваният спад от 150 000 ще ни върне с две години назад по отношение на този пазар, но 2013 г. въобще не беше лоша година за туризма.
Иначе Черноморието е силно критикувано от вътрешния пазар заради презастрояването, заради носталгията по времето, когато курортите не бяха пренаселени. Но и тогава, и сега те не са за българските туристи. В хотелите на първа линия през август българите са под 2%. Казано иначе - ние използваме ниско категорийната база на шеста и седма линия, и пристройки към къщи в крайморските градчета. В този случай съвсем реално казваме, че това не е качествен продукт.
Има обаче и „култови“ места. Вижте хита с. Лозенец със скъпите каравани на плажа и веселите компании на поп и фолк изпълнители в кафенетата, в които няма места. Доста „нови“ българи от средите на хората с престижни професии – юристи, архитекти, лекари, зъболекари, собственици и мениджъри на малки и средни фирми използват балнео, спа и уелнес или малки семейни хотели, каменни къщи за гости или голф центрове и се чувстват отлично в България. Т.е. ние разполагаме с разнообразен и в т.ч.висококачествен туристически продукт, който се ползва от хората със специфичен „лайф стайл“. Те го намират добър и с удоволствие го показват на свои колеги, приятели, на семействата си и на своите деца, демонстрирайки ново отношение към българския туристически продукт.

Всички дават за пример Испания с презастроените си територии и унищожаване на красотата на курортите, но въпреки това през лятото испанските плажове продължават да са най-търсени. Не е ли парадокс?

- В света има много примери „за“ и „против“ нещата в туризма. За това смятам за важно всеки да намери своя път. България е пример, как в годините на криза създава работеща туристическа индустрия със стотици хиляди работни места. Смятам, че има още много какво да се прави и съм уверена, че доброто предстои.

Вашата агенция работи в сферата на луксозния туризъм. Какво означава това?

- Спокойно мога да кажа, че бъдещето принадлежи на луксозния индивидуален туризъм. Да се занимаваш с такъв бизнес е доста голямо предизвикателство към момента заради сложната икономическата реалност в България. Той е по-ограничен по своя обхват, винаги персонално насочен и високо стандартен по качество и цена на продукта.
Генерира около три пъти по-високи приходи от средния масов туризъм, ползва скъпа материална база и предлага широка гама от допълнителни луксозни услуги, които са от съществено значение за него.
Моята агенция работи успешно вече шест години в сферата на луксозния туризъм. Често съм гост на изложения във Франция и Швейцария. Европа и целият свят могат да предложат много качествени продукти и услуги в този сектор. България също може да промени постепенно своя имидж на дестинация за луксозен туризъм. Имаме уникален климат, природни ресурси, планини, море, невероятни хора. Надявам се един ден да се поздравим с успех и в това отношение. Но засега това е само в сферата на мечтите.

Звездни хотели за луксозен туризъм 

 

Хотел "President Wilson", Женева 5*****

Кралският апартамент е разположен на целия последен етаж върху 1200 кв. м. В него има 4 стаи и 6 бани. Специален салон за коктейли може да приеме до 40 гости. Към екстрите спадат и противокуршумните стъкла на прозорците. Това наистина е перфектното място за тайни срещи в стил “Джеймс Бонд”. Стига да можете да си позволите 24 270 евро на ден.




Хотел "Ritz Carlton", Москва 5*****

Апартаментът Риц Карлтон е подходящ за милионери с вкус към четенето. Голям е 237 кв. м, като в него е уреден отделен кабинет с богата библиотека. Присъствието на роял е естествено за гостите на руската столица. Апартаментът има приказна гледка към Червения площад, Кремъл и църквата “Василий Блажени”. Срещу студените руски зими е предвидено специално подово отопление. Нощувката излиза около 13 400 евро. 


 

Хотел “Burj Al Arab", Дубай 7*******

Кралският апартамент в прочутия хотел обещава на своите гости приказни сънища като от 1001 нощи на Шехерезада. Мраморен под, махагонови мебели, собствен киносалон, личен “Ролс-Ройс” с шофьор по време на престоя са малка част от всички глезотии. Това получавате срещу 13 240 евро на вечер. Срещу малка сума отгоре получавате и собствен хеликоптер. С личен пилот, разбира се. 

 


Хотел “Park Hyatt Paris Vendome", Париж 5*****

Императорският апартамент в хотела предлага истински релакс. На площ от 250 кв. м ще разполагате със собствен басейн, сауна и помещение за масаж с незабравима гледка към р. Сена. Цената е 11 400 евро.

Източник: Списание „Твоят Бизнес“


Четете още:

🔴 Пробуждането на Рожен

🔴 Българските ми квартиранти в Англия и трудовите им навици 2

🔴 Спомени от войнишкото тефтерче: Обикновен ден в казармата









Коментари

горе