Как един българин проби в Дубай



Българин живее от 25 години в Дубай и работи за една от най-големите строителни фирми там. Герасим Даскалов е там от 1992 година. В момента работи в компания, която се занимава с недвижими имоти, и по-точно строител на луксозни хотели.

Така например тя е построила хотел, който струва 1,5 млрд. долара и е открит само преди няколко месеца.

„През 90-те години, точно когато завърших висшето си образование, бяха доста трудни за България, за целия български народ. И след 2 години лутане между България, Близкия изток и други опции из Европа с приятели решихме да дойдем до Дубай и да видим как стои местният пазар по това време. Събрахме около 1000 долара, аз дойдох първи и така започна всичко”, разказва Герасим пред БТВ.

Избрал е Дубай, защото е познавал доста хора там, които не са българи. „По това време Дубай беше център, в който се развиваше търговията между Азия, източноевропейските страни и Африка”, допълва той.

В България Герасим завършва волейбол и кинезетерапия в Националната спортна академия. Първата му работа в Дубай е в спа хотел, в който работи цели 12 години.

Днес нещата за него вече са различни.

Герасим Даскалов е семеен, има и 10-годишна дъщеря – Киара. Съпругата му Дарина работи за една от най-големите самолетни компании в Дубай от повече от 15 години, а Киара учи в частно училище.

„Аз и Дарина моята съпруга сме една дубайска история. Ние се запознахме тук през 1997 г. и след известно време се оженихме, след това се роди нашата дъщеря. Дубай е втори дом за нас”, каза Герасим.

„България е много близка до сърцата ни и аз винаги съм искал да ме познават като един патриот. Засега не сме мислили за връщане, Дубай ни предлага един добър начин на живот и в момента сме устроени тук. Но с удоволствие минимум 2 пъти се прибираме и винаги с желание”, допълва той.

Дъщеря им Киара харесва България, там има приятели и роднини. На два пъти Герасим дори е водил потенциални инвеститори в България.

По неофициални данни в Дубай живеят за постоянно около 5000 българи. Професиите им са най-различни – от строителни работници и медицински сестри до бизнесмени.


Четете още:

🔴 Успели търновци. Антоанета Лазарова е единствената българка в хуманитарна база на НАТО в Белгия

🔴 Историята на Стоян и Анна. Или за La Crème Café в Холивуд

🔴 Пламен избяга във Финландия и откри за света Таря Турунен









Коментари

горе