Соня Йончева №1 в Германия



Албумът "Hendel" на Соня Йончева се превърна в бестселър №1 по продажби в Германия. Немската публика е оценила по достойнство талантливата пловдивчанка и с откупените копия я е поставила на върха в класацията. Успехът на сопраното бе повод тя да гостува в предаването "Aspekte" на телевизия ZDF. Соня изпълни на живо за зрителите Хенделовата оратория "Теодора". 

"Handel" е вторият солов диск на пловдивското сопрано. Той включва арии от най-големите шедьоври на великия немски композитор - „Алцина“, "Теодора", „Роделинда“, „Агрипина“,  „Юлий Цезар“ и „Идоменей“. Албумът връща Соня Йончева към началото на кариерата , когато направи впечатление на специалистите точно с умението си да интерпретира барокова музика. 

След като „завладява по брилянтен начин пазара на бел канто музиката“, както пише "The Sunday Times", Соня Йончева разкрива друга страна на оперния си талант и се връща към периода, в който бе част от Академията за млади певци „Jardin des Voix” на Уилям Кристи. 

Благодарение на поразителната си вокална изразност, наситена с чувствен копнеж, Соня Йончева успява да вдъхне нов живот на емблематичните героини от шедьоври на бароковата музика като Клеопатра, Алцина или Агрипина, категорична е критиката в оценките си за диска. А пловдивчанката допълва, че героините на Хендел са символ на силни и независими жени, вдъхновявали редица поколения в историята на човечеството и за нея е предизвикателство да ги претвори на диск. 

С "Hendel" Йончева постигна поредния си успех - първият  запис “Paris, mon amour” бе номиниран за наградата „2016 International Opera Award“ в категорията „Най-добър албум с оперен рецитал“, а вторият - "Сватбата на Фигаро" от Моцарт, бе с номинация за "Грами" в категорията "Най-добър оперен запис". През 2015 г. пловдивчанката печели най-престижното отличие в света на класическата музика в Германия - наградата ECHO Класик в категорията "Най-добър нов артист на годината".

До края на годината певицата има редица престижни изяви - в Парижката филхармония, Щатсоперата на Мюнхен, Метрополитен, Виенската Кonzerthaus, Ла Скала, оперния театър в Баден-Баден, Залцбургския фестивал, Парижката опера, оперите в Цюрих и Филаделфия.


Четете още:

🔴 Мечтая да свиря на българска сцена

🔴 Българите сме докоснати от Бог във всичко, което правим

🔴 Белла Христова: Мечтая да свиря на българска сцена









Коментари

горе