Зорка от "Криворазбраната цивилизация" влязла в оперетата незаконно



Анка с Магавриди (Георги Калоянчев) в "Криворазбраната цивилизация"

"Да си призная, не бях ходила на оперета, преди да стана студентка. Само веднъж - майка ми отиваше на "Айка" на Парашкев Хаджиев с приятелки, а аз трябваше да взема ключа от нея. Минах, без да обърна внимание на жените, които късат билетите. Влязох във фоайето незаконно, спомня си една от най-очарователните субретки на Държавния музикален театър "Стефан Македонски" Зорка Димитрова.

Влязла в музикалната академия първо в теоретичния отдел едва на 17 години. Представила се като мецосопран. Тогава тенорът и вокален педагог Илия Йосифов я посъветвал да изчака с пеенето, за да порасне. Кандидатствала с пиано, солфеж и хармония. Баща отишъл да види резултатите. Като се връщал по пътеката към вкъщи, тя го чакала тръпнеща. "Отивам аз в консерваторията - започнал баща отдалече. - Гледам списъка, почвам от долу на горе, няма го моето момиче. Първа си, моето момиче", спомня си Зорка Димитрова.

Третата година в консерваторията направили размествания и се овакантило място в класа по пеене на проф. Георги Златев-Черкин. Подготвила я проф. Мара Цибулка, Зорка Димитрова се явила на изпит като на шега и започнала с пеенето. В оперетата пък я завел Сашо Филипов, бащата на Катя Филипова. Познавали се покрай работата с майка корепетиторката Дора Филипова. Колеги по-късно припомнили как

влязла в театъра -

с минижуп и

конска опашка

Дебютът на Зорка Димитрова в музикалния театър е в Щаси от "Царицата на чардаша" през 1961 г. още като студентка. На сцената е заедно с Мими Балканска - вече като Цилика, майката на Едвин, която иска да попречи на любовта му със Силва Вареску. Бони, любимият на Щаси, е Видин Даскалов.

Всъщност Зорка Димитрова блести като Щаси в 4 постановки на "Царицата на чардаша" - на режисьорите Коста Наумов, Светозар Донев, Богдан Ковачев и Видин Даскалов. А първата среща с великата Мими Балканска била още като 10-годишна, когато участвала в ученически оперети. "Седнала съм в двора на театъра и пред мен се появи нещо невиждано красиво и блестящо, не видях нищо друго освен големи очи. Оказа се Мими Балканска", разказва Зорка Димитрова. По-късно тя става една от любимките на Мими и често ходи за съвет в дома на ул. "Дунав".

Зорка Димитрова

си спомня работата

и с големия

Леон Даниел

Той поставя "Човекът от Ла Манча". Зорка Димитрова е Алдонса, Дон Кихот е Минко Босев, а Санчо Панса - Видин Даскалов. Объркват Минко и Зорка репликите на една репетиция и строгият Леон ги заплашва, че ще им размени съставите.

Зорка Димитрова е блестяща както в класическите оперети, така и в мюзикълите. Сред култовите роли са Роз Мари от "Роз Мари", Сали Боулс в "Кабаре", Анита в "Уестсайдска история", Адела в "Прилепът, Алдонса в "Човекът от Ламанча, Аничка в "Службогонци"...

Незабравима е и като Анка в телевизионната постановка на Хачо Бояджиев "Криворазбраната цивилизация". Зорка казва, че станала популярна заради телевизионния хит въпреки над стоте си роли в театъра. "Репетирахме "Сватбата на Кречински". Дойде балетистът Владко Парисов, прекъсна репетицията и ме извика в балетната зала", спомня си още оперетната прима. Хачо казва направо: Хайде,

на стари години

като Лайза Минели

звезда ще те правя

Тогава тя е на 36. Снимат около месец и половина. Телевизионното бижу излиза навръх 1975 г.

На 2 януари Зорка Димитрова има участие в концерт в Пазарджик. Излизат с Любчо Аврамов на сцената и всички започнават да крещят: ЦИВИЛИЗАЦИЯЯЯЯЯЯ.



Източник: 24 часа





Коментари

горе