Първата добра новина днес! Има прототип на ваксина срещу коронавируса!

Канадска биофармацевтична компания е изработила прототип на ваксина срещу коронавируса. Това съобщи за "24 часа" бургаският хирург д-р Веселин Джендов, който е получил информацията по официален път от чужбина.

"Няма шарлатания, няма измама", заяви д-р Джендов, който практикува в държавната УМБАЛ-Бургас, има познания в различни области на медицината и получава експресна информация от медицински научни среди в САЩ и Израел. Самият той има специално отношение по темата, тъй като през 80-те и участвал като доброволец в създаването на ваксина срещу хеморагичната конготреска.


Пробивът в изработването на ваксината бил постигнат на 12 март. Става въпрос за изработването на анти коронавирус ваксина за фудроятната пневмония с пневмофиброза т.е KOVID 19

"Около две-три седмици след получаване на генома на SARS-CoV-2 там са синтезирали т.нар VLP (вирусоподобна частица), което е начален етап към производството на истинската ваксина --след преминаване на доклиничен контрол и изпитание за за безопасност и ефикасност. Счита се че реално изпробването на ваксината ще е към средата на лятото.


Кооперацията на тази стратегия е с канадския университет "Лавал", който е известен с бързата разработка на ваксина за Ебола. Компанията би могла да произведе до десет милиона единици ваксина на месец, ако се отстранят нормативните препятствия. Според фирмата ваксината може да се появи реално на пазара към ноември тази година.


"Синтезираните антитела биха могли да се използват не само като превенция, но и за лечение", коментира бургаският лекар.

Компанията използвала патентована, условно казана "растителна" технология за разработка на ваксини - т.е използва протеинови компоненти, които не са от животински произход или "живи" вируси. Вместо това борави с VLP (вирусоподобни частици), които имитират формата, размера и антигенния профил на вируса, което позволява на организма да ги разпознава и създава собствен имунен отговор по "неинфекциозен" път, обясни Джендов.Източник: Днес.БГ

Следваща статия:
Епидемиологът д-р Петър Марков: Коронавирусът e смъртна присъда за тези хора

Коментари

Видео на деня

горе