Нашата вяра: Кога Бог се вслушва в нашите молитви?





Молитвите, които християните отправят към Бога биват благодарствени, просителни и покайни. Самото им име подсказва за какво се отнасят. Преди да пристъпим към молитвено общение с Бога, най-напред трябва да се помирим с тези, които са ни обидили, които са ни сторили зло, а след това с внимание и благоговение да започнем своята молитва.





На Бога можем да се молим навсякъде, защото той се намира навсякъде: и у дома, и в храма, и по пътя. Ревностният християнин се моли всеки ден, сутрин и вечер, преди и след ядене, преди и след края на всяка работа, с която се е захванал. Тази молитва се нарича домашна или частна.

В неделя и празничните дни за молитва трябва да ходим в храма. Тази молитва се нарича обществена или църковна.

По време на молитва трябва да насочим своя ум към това, за което търсим помощ от Бога. Ако не сме се помирили със своите ближни, които са ни оскърбили или засегнали по някакъв начин, Бог няма да се вслуша в молитвите ни и те ще останат безплодни.





Малцина знаят, че молитвите и молитвеното ни съзнание са тясно свързани с постите, които ще започнем в понеделник.

Постите са такива дни, в които подчиняваме тялото си на духа. Те не присъстват случайно в нашия живот. В дните, в които е разрешено да се яде всичко, ние угаждаме повече на тялото си и е съвсем закономерно, през годината да има дни, в които превес трябва да вземе духът ни. Отдавна светската наука се е съгласила, че човек не е само тяло, а и дух.

Какво по-добра възможност от това човек да осъзнае неговото съществуване. Здравият дух, прави и тялото здраво. Всяка душевна тревога на човека се изписва върху тялото му, дава отражение върху неговото телесно здраве.

Какво трябва да правим по време на постите?





Да се отърсим от негативните си преживявания, да видим света такъв, какъвто е бил създаден за нас. Красив, пълен с благодат и възможности. По време на пости не трябва да клеветим, да лъжем, да оскърбяваме, да дразним останалите. По време на пости трябва да пуснем всеобхватната Божия любов в сърцата си. А Божията любов лекува, в нея не съществуват зарази и болести. Тя е ефирна като вятъра и прониква във всеки атом от нашето тяло. Най-дългите пости са Пасхалните и Рождественските, преди Великден и Коледа.

Молитвите ни

Сутрин благодарим на Бога, че ни е запазил живи и здрави през изминалата нощ. А също, за да потърсим закрила през предстоящия ден. Човек никога не се нуждае от одобрението само на своите близки или хората, с които работи, ако усеща с душата си Божията подкрепа. Само така той няма да греши в делата си и дори отстрани да изглежда, че не постъпва правилно, той ще прави всичко в Божията промисъл, в Божия план.

Вечер, преди сън, трябва да благодарим на Бога, за всичко, което сме постигнали през деня и да го помолим, да ни опази живи и здрави през нощта.





Много хора се чудят как да се молят. Повечето усещат думите чрез сърцето си, но това, което е важно за началото на всяка молитва е да произнесем: Во имя Отца, и Сина, и Светаго духа. Амин. Тази молитва се нарича начална. В края на нашата молитва, трябва да кажем: Господи, благослови! и Господи, помилуй!

Господи, помилуй! е изключително древна молитва. Тя се произнася три пъти в прослава на Светата Троица. А дванадесет пъти, когато се молим за Божието благоволение. Произнесена четиридесет пъти тя осветява целия ни живот.

Най-важната молитва, която трябва да се знае от всеки християнин е Господнята молитва, тя е дадена на човечеството от Иисус Христос. Той я предава на своите ученици – апостоли, когато те го запитали, как да се молят.

Господнята молитва

Отче наш, Който си на небесата!

Да се свети Твоето име.

Да дойде Твоето царство.

Да бъде твоята воля, както на небето, тъй и на земята.

Насъщният ни хляб дай ни и днес.

И прости нам дълговете, така както ние прощаваме на своите длъжници.

И не веди нас в изкушение, но избави ни от лукаваго.

Защото Твое е царството, и силата, и славата на Отца, и Сина, и Светаго духа сега, и винаги, и во веки веков.

Амин.






По време на тайнството кръщение, всеки човек получава и ангел – хранител. Казват му още пазител. Той невидимо бди над нас и ни предпазва от всяко зло. Ето защо има молитва и към него.

Ангеле Божий, мой свят пазителю, даден ми от Бога, усърдно те моля, просвети ме днес и ме запази от всяко зло. Наставлявай ме за добри дела и ме упътвай по пътя на спасението. Амин.


Четете още:

🔴 Настаниха полицаите в 5-звездни хотели

🔴 Гастроентерологът Ирина Бережная: Не пържете с масло, отровно е!

🔴 Мис България: Какво се случва с убиеца на Милен Цветков?





Източник: pzdnes





Коментари

горе