Масово препоръчван от джипитата превантивно срещу Koвид антибиотик свърши в аптеките



Антибиотикът азакс, който се изписва при инфекции на дихателните пътища, свърши в аптечната мрежа. Това установи репортерска проверка на „Струма“ в Благоевград след сигнал на читатели. Обяснението за липсата му на фармацевтите в аптека „Панацея” при джамията е, че в пика на пандемията това е най-често изписваният антибиотик от личните лекари, тъй като е с широк антибактериален спектър. Медикаментът е на таблетки по 3 и по 5, които се пият по една на ден, но заради коронакризата всички количества са изчерпани. В аптеките се предлагат негови аналози, като азитромицин, азитрокс, сумамед, които съдържат същата основна съставка.






Аптеката в поликлиниката е затворена заради заразени фармацевти

„В началото на пандемията от Ковид-19 най-бързо свършиха маските, дезинфектантите, спиртът, сега се забелязва дефицит на антивирусните препарати като авирон, както и на аспирин и антистенокардин“, потвърди фармацевтът Виктория Манова от аптека „Панацея”. Аптеката в поликлиниката пък е затворена и няма да работи до 16 ноември заради заразени фармацевти.





Според Световната здравна организация Ковид-19 се причинява от вируси, на които антибиотиците не влияят. Въпреки това много лекари дават на пациентите в болниците именно такива, нерядко като превантивно средство. Те искат да предотвратят настъпването на т.нар. суперинфекция – т.е. пациентите да не получат допълнително бактериално заразяване. Препоръката на СЗО е при леките форми на протичане на заболяването антибиотици изобщо да не се предписват. При средните по тежест случаи такъв вид медикамент би трябвало да бъде прилаган едва при съмнения за втора инфекция. И дори при тежките случаи на коронавирус експертите не съветват да се предписват антибиотици като мярка за сигурност. „Профилактичното даване на антибиотици не е препоръчително“, гласи германската директива за интензивно медицинско лечение на пациенти с Ковид-19.

Това становище категорично се споделя и от председателя на Регионалната фармацевтична колегия в Пиринско Константин Качулев, когото потърисхме за повече яснота относно изчезването от аптечната мрежа на антибиотика азакс.





Ето какво обясни той: „Това, че е свършил от аптечната мрежа, означава, че фирмата вносител много добре си е свършила работата сред общопрактикуващите лекари. Този антибиотик започна да се изписва по-масово от джипитата, отколкото друг път, защото се създаде впечатление, че лекува Ковид-19. Това не е така, защото има много изследвания, че коронавирусът е резистентен към антибиотиците и е напълно излишно да се приема при неубедителни симптоми. Азакс се изписва, за да подпомогне организма при бактериална инфекция. Искам да успокоя читателите на „Струма“, че в аптеките има още 5 копия на този антибиотик, утвърдени от Агенцията по лекарствата, които съдържат еднакво активно вещество азитромицин, което се усвоява по един и същ начин от организма.





Обръщам специално внимание на хората, които имат сърдечносъдови заболявания, диабет, да се наблюдават и да вземат мерки при най-леките симптоми, защото Ковидът е микроциркулярно заболяване, което отнема кислорода в кръвта и предизвиква тромби. Затова е добре да приемат аспирин или антистенокардин, но в малки количества, и то след лекарска консултация. Препоръчвам на хората да носят маски и да спазват дистанция и дезинфекция. Онзи ден се върнах от Турция и там навсякъде се носят маски, същото е в Германия, а ние още умуваме. Нека не се плашим излишно, защото страхът разболява повече”, заяви магистър фармацевтът Константин Качулев.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА


Четете още:

🔴 Татуиран мачо от обгрижва Лили! Мускулягата обожава новата си господарка

🔴 Рецептите за железен имунитет на Лили Иванова  

🔴 Привидно сте здрави, но ето какво трябва да ви накара да търсите помощ за СОVID и лекар





Източник: struma





Коментари

горе