Бункер за края на света – лукс на 15 етажа под земята / СНИМКИ



Идеята за подготовка за оцеляване при Апокалипсиса се превръща в глобална тенденция. И така, ако по-рано покупката/изграждането на бункери беше работа или на много богатите, или на ексцентриците, посветили живота си на подготовката за оцеляване, сега средната класа се е погрижила за идеите на постапокалипсиса.

През годините редица предприемачи в редица страни се опитват да посрещнат нарастващото търсене на бункери за оцеляване, които биха могли да защитят глобалния елит от явления като природни бедствия, астероиди или глобална пандемия, като същевременно предлагат щедри удобства. Но никой не е допускал, че от бункерите ще се заинтересуват не само елитите, но и обикновените хора.





Въпреки това, Лари Хол е поел известен риск и е създал проект, наречен Survival Condos. Проектът представлява жилищен комплекс, разположен на 15 етажа под земята в бившо ракетно хранилище близо до град Конкордия, Канзас.

Ракетните бункери са построени от инженерния корпус на американската армия през 60-те години на миналия век по време на Студената война за ракети “Атлас”. 72 такива са построени по цялата страна, но въпреки огромните разходи за това строителство, дълго време никой не измисля как да ги използва. Докато не се появява Лари.

Комплексите, построени, когато Съединените щати изграждат ракетни установки в Средния Запад, имат много функции за сигурност. Например, стените на бункера са изработени от епоксиден бетон. Те са дебели близо три метра и са проектирани да издържат на директен ядрен удар.





Куполната конструкция, която затваря подземната кула отгоре, е в състояние да издържи на ветрове със скорост над 500 мили в час. Също така комплексът първоначално е предвиден и за филтриране на въздух и сладка вода.

За да се построят само стените за такъв бункер и да се поставят подобни системи от нулата, са необходими до десет милиона долара, така че такива структури се считат за играчки за богатите. Въпреки това, Лари, като взема за основа държавната инвестиция, купена на безценица, я разбива в апартаменти.

Апартамент на пълен етаж от 167 квадратни метра се предлага на цена 3 милиона долара, а половин етаж от 83 квадратни метра за 1,5 милиона долара. За ултрабогатите се предлага мезонет на цена от 4,5 милиона долара.





В допълнение към апартаментите, бункерът предлага общи части: библиотека, клуб, кино, фитнес зала, хидропонични стаи, медицински кабинети, ресторант и склад с храна. Ресурсът на кулата е проектиран да побере 70 души за най-малко пет години.

За голяма изненада на Лари, всичките му апартаменти са закупени в един и същи ден и проблемът създава единствено продажбата на мезонета, тъй като пазарът в този ценови диапазон е пренаситен. Следователно, след като закупи следващия ракетен силоз от правителството на САЩ, той ще бъде зает с изграждането на ново селище с опростени етажни собствености, достъпни за обикновените американци.

Миналата година стана известно, че милионерите в Силициевата долина тайно купуват бункери за 8 милиона долара, които след това са изпращани в Нова Зеландия и са погребвани на дълбочина 11 фута, пише pogled.info. В рамките на субкултурата на Силициевата долина, някои смятат, че Нова Зеландия ще бъде идеалната дестинация за укриване, когато Краят на света настъпи.





През 2018 г. стана известно, че съоснователят на PayPal Питър Тил е построил ковчег в имота си в Нова Зеландия и се носят слухове, че Бил Гейтс е построил бункери под всяко имение, което притежава. Следователно, очевидно, мезонетите не вървят добре, но апартаментите на цената на един милион и половина долара вървят добре и Лари Хол е изпълнен с оптимизъм, надявайки се да купи още 70 ракетни силоза от държавата.


Четете още:

🔴 Koвид погуби вдъхновяващата художничка Лора Янева

🔴 Шефът на Пирогов-Ще има ли удължаване на мерките

🔴 На Малдивите друг път! Антония Петрова върти яки шашми / СНИМКИ





Източник: glasnews





Коментари

горе