Извънредно от Министерски съвет: Две положителни проби на коронавирус



Две положителни проби на коронавирус има на пациенти в болницата в Плевен - мъж на 27 г. и жена на 75 г. в Габрово. Това съобщиха от Националният оперативен щаб на извънреден брифинг в Министерски съвет в полунощ.

И в България вече има засегнати от COVID-19, въпреки, че от Националния щаб не са на 100% сигурни.

Днес от всички изследвани проби 4 от тях, от провинциални болници, са дали положителни резултати, но съмнителни. В последващите потвърждавания две от пробите дават още един положителен резултата. Създава се ситуация, в която трябва да действаме като за установен пациенти с корона вирус, каза проф. д-р Венцислав Мутафчийски.





Ще продължат да се правят още тестове и изследвания. Пробите тази нощ пътуват към София и започва установяването на контактни лица. За нас са достоверни и няма време да ги доказваме. РЗИ-ата трябва да вземат мерки за контактни лица, а от МВР да установят местоживеенето и всички, които са контактували с пациентите и да им се вземат проби, допълни д-р. Мутафчийски.

Д-р Тодор Кантарджиев потвърди, че от два дни са започнали да правят широко изследване в страната във всички болни с инфекция на белия дроб и са в тежко състояние.





Вчера 99 проби бяха изследвани и днес се оказа, че двама пациенти от Плевен и жена от Габрово да имали положителен резултат. Повторното изследване е с реферетния тест на СЗО.

"Когато има положителен тест се изследва и с други тестове. Направен е с този, който е по протокол на СЗО - британско производство и отрицателен е  третият тест - испанско производство", обясни д-р Кантарджиев.





Засега не е ясно кой е нулевият пациент, който ги е заразил. И двамата пациенти не са пътували в чужбина имали контакти с хора, завърнали се от рисковите държави. Тази нощ ще се вземат проби на хората, които са контактували с тях и утре сутринта в 10 часа ще има резултат. Около 18 - 20 души, с които са контактували.

Д-р Кунчев обясни, че болните не отговарят на критериите и профила на заболелите от COVID-19. И двете отделения в Габрово и Плевен се затварят под карантина и няма да приемат и изписват хора. Изследвания ще се направят и медицинския персонал в отделенията.


Четете още:

🔴 Коронавирусът дойде в България, утре - окончателно потвърждение

🔴 Жената на Борис Солтарийски си сложи силикон (СНИМКИ)

🔴 Грипът си отива до 10-ина дни, но идва коронавирусът





Източник: stolica





Коментари

горе