Силвия и Петър си казаха "Да" на 1500 метра надморска височина / СНИМКИ



НА БЛИЗО 1500 МЕТРА НАДМОРСКА ВИСОЧИНА НА ВРЪХ ВАСИЛЬОВ В ПРЕДБАЛКАНА ДВАМАТА ВЕЛИКОТЪРНОВЦИ СИЛВИЯ ПЕНЕВА И ПЕТЪР ФИЛЕВ СИ КАЗАХА ОКОНЧАТЕЛНО „ДА“ и си дадоха дума да се обичат и в щастливи, и в не съвсем леки дни. Верни приятели планинари са станали свидетели на скромната церемония и на веселата фотосесия след това.

„Разчупихме питката, от която, разбира се, Силвия грабна по-сериозното парче. След това играхме хора и наистина много се забавлявахме в тази наша сватба, която нарекохме „планинскоприродна сватба“, разказва Петър Филев. И уточнява, че заради пандемията двамата решили да разделят церемонията си на три части. Първо сключили граждански брак, след това църковен, на който поканили най-близките си роднини. За църковния брак избрали Присовския манастир, където ги венчал отец Йордан с немалката помощ на сестра Екатерина. И накрая се качили на Васильов, за да се врекат един на друг в планината като истински приключенци.





Общи приятели запознали преди малко повече от три години Петър и Силвия. „Малко преди това се бях върнал в България, след като 12 години работих и живях в Щатите. Попаднах в компания на планинари, на свободолюбиви хора, които катерят върхове, обичат природата и обикалят съборите в България. И аз тръгнах с тях. Първият събор, на който отидох, беше на овцевъдите, които се събират на Петропавловския манастир“, разказва Петър. Там всички от компанията преспали на палатки и след това приключение той останал завинаги омагьосан от тази свобода. „Не знам защо тогава всички решиха, че аз няма да повторя, обаче аз се запалих. Включихме се със Сиска в инициативата „Българското знаме на всеки връх“ на нашия много добър приятел Йонко Христов, който е планинар, инструктор по скално катерене, планински водач и инструктор в Професионалния сержантски колеж към Националния военен университет „Васил Левски“. И така някъде по екопътеки и катерения на върхове постепенно приятелството ни със Силвия се превърна в любов“, усмихва се Петър.





Само 20 дни след първата си среща двамата решили да преминат по екопътеката от Дряновския манастир до Трявна. До някое време времето било чудесно, пътеката живописна, настроението на всички – слънчево. Обаче отникъде се извил вятър, два облака се срещнали и завалял порой. Всички се скрили в една плевня, където всъщност Петър и Силвия за първи път усетили, че са повече от приятели. „И понеже бяхме близо до селото на Сиска – Царева ливада, тя предложи да отидем там, за да се изсушим и да се стоплим. Разказвам това, защото искам да ти кажа, че по-късно й предложих брак точно в тази плевня. И пак беше май месец, даже ще ти кажа датата – 24 май беше. Обаче тогава реагирах спонтанно и нямах пръстен, затова няколко месеца по-късно, на 14 февруари, направих всичко както го пише в книгите – с пръстен. И тогава бяхме в село Гоздейка“, разказва Петър.





Явор и Аксения са двамата най-близки приятели на младото семейство Филеви. Те им станали кумове и участвали в цялото сватбено приключение на младоженците. И точно Силвия преди години била причина Явор и Аксения да се запознаят и сега да са семейство. Тя и Явор учили заедно психология, когато на хоризонта се появила Аксения.

Сега Силвия работи като специален педагог в Общностния център за деца и родители „Царевград“ във Велико Търново, а Петър е учител по история. И двамата са възпитаници на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“.


Четете още:

🔴 Николай Хайтов е роден на 15 септември 1919 г. в Яврово, Пловдивско

🔴 Боряна Фукумото събра очите на приятели с японска фотосесия в чудесния парк на родния си град / СНИМКИ

🔴 Сирене с трътки и характерни подправки / СНИМКА





Източник: Борба.БГ





Коментари

горе