Хисаря - извори на здраве и красота



Отдавна се оглеждате за местенце, където да си починете от градския шум и да се погрижите за здравето си? Позволете ни да ви отведем там, където ще намерите спокойствието и чудодейните сили на природата, от които имате нужда. Тук е мястото да споменем, че престоят там няма да коства кой знае колко на семейния ви бюджет, защото цените са достъпни и не могат да се сравнят с тези в скъпите зимни курорти. Няма да ви озадачаваме повече, така че си вземете фотоапарата, усмивката и банския, и заповядайте с нас в Хисаря!

Ако знаете поне малко за лековитата сила на водата, която извира в подбалканското градче, само това ще ви бъде достатъчно, за да го посетите. На територията на Хисаря има 22 минерални извора, от които блика вода с различни свойства и предназначение. Ненапразно тук може да отседнете дори по препоръка на лекар - специалист. Здравословното влияние на хисарската вода е доказано многократно не само на практика. Указателни табели с точния състав на минералната вода може
да намерите на всеки по-голям извор в града. Първият подобен химичен анализ в България е направен още през 1882 година именно на един от изворите тук.


Още едно доказателство за лечебната сила на хисарската минерална вода е Музеят на бъбречните камъни в Специализираната болница за рехабилитация. Невероятната сбирка съдържа над 12 хиляди броя бъбречни камъни. Освен за бъбречни заболявания, може да използвате водата и за промиване на очите, за здраве на опорно-двигателния апарат, стомаха, жлъчката и ендокринната система.

Очевидно за вълшебната вода са знаели още от най-дълбока древност и ние съвсем не сме първите, които се възползват от свойствата й. Около термалните извори възниква голям римски град, като масивните крепостни стени, с които е бил укрепен, могат да се видят и днес. По съхраненост и оригиналност на укрепителната система, и архитектура града се нарежда на едно от първите места в Европа.

Тук са останките на най-голямата римска баня, които датират от IV век. Тук е построено и пълно копие на римската колонада. Тя се захранва с минерална вода от извор Момина сълза. Върху свода са изобразени осемте антични божества на здравето и основните кристали на минералната вода.


Четете още:

🔴 Най-българските градове извън България

🔴 Откриват Фестивала на пясъчните скулптури в Бургас

🔴 Мадлен Алгафари:С шамари възпитава слабият родител





Източник: Фрамар





Коментари

горе