Световноизвестни фотомодели създадоха успешна биоферма у нас



Той тръгва от София, тя – от Аканджиево, срещат се в Хонконг, а заживяват в Ню Йорк. Покоряването на най-големите модни върхове ги събира и така Валентина и Кристиан заживяват заедно в Америка. Стават семейство миналата година в Банско. И двамата се определят като граждани на света, но ние ги намерихме в родното място на Валя – село Аканджиево, община Септември. Тук Валя и Крис прекарват няколко месеца от годината, но желанието им е поне половината от времето да живеят в българското село.





В Аканджиево Валя и Крис започват реализация на една от мечтите си – да отглеждат качествена и чиста храна, с ясен произход, с която да се хранят целогодишно. Идеята им за биоземеделие прераства в собствената им ферма Pura Vida Organic Farm, която е създадена с идеята цялото им семейство да се храни качествено, но за кратко време от фермата се хранят не само близките и приятелите им, но и все повече хора – познати и непознати. Все повече хора идват на място във фермата и опитват биоплодовете и зеленчуците. Идеята за малкото биостопанство се ражда през декември, преди по-малко от година.





biofer

Днес те имат няколко парцела земя, разпръсната из цялото село. По правни причини не могат да купят съседните парцели на своята, тъй като някои от тях имат над 100 човека наследници. Земите в съседство пустеят, по същия начин са изглеждали и техните преди да се превърнат в спретнати лехи. Стремят се да използват всяка педя от своята земя, за да засадят плодове и зеленчуци. Семена носят от цял свят, а Валя признава, че нямат търпение, когато посеят нов сорт, да видят как се развива. Освен на близки и приятели семейството прави доставки на продукти от градините си в районите на София и Пловдив, но се стремят да развият дистрибуторската си мрежа.





Пътувайки по целия свят те правят заключението, че всички модни тенденции – хубави и лоши, тръгват от САЩ. Така в края на 70-те и началото на 80-те години бързата и некачествена храна става модерна в Щатите, а от там и в целия свят. Сега биопродуктите са популярни най-вече сред модерните хора в големите градове, а по този начин стават популярни и по целия свят. У нас Валя и Крис забелязват подобна тенденция – хората от по-големите градове имат достъп до по-разнообразни биохрани и оценяват ползите и значението им за здравето си.

biof

Защо в България?

Валя и Крис вече имат уреден живот в Щатите, модни ангажименти и боксова зала за любители, в която тренират холивудски суперзвезди като Адриана Лима. И двамата са снимали кампании за модни гиганти. Като връх и най-удовлетворяващ момент в кариерата си на модел Крис определя дефиле за Живанши и снимки за френското издание на модната библия „Vogue”. Валя е утвърден фотомодел, снимала е за част от най-популярните марки за козметика и дрехи по света.





bioferm

Сами признават, че в САЩ е много по-лесно да стартираш малък бизнес, тъй като държавата дава „зелена улица“ на всички, които имат желание за работа, а не спъва стремежа им с бюрокрация и дребни пречки на всяка крачка. Въпреки това младото семейство се връща в родното Аканджиево създава основите на разрастващата се биоферма. „Една от причините ни да създадем фермата тук е желанието да дадем, освен качествена храна, занимание на моите родители. Здравословното състояние на баща ми не му позволяваше да работи, но сега виждам и в него стремеж и желание за работа по фермата, което ме радва много. Работата и мотивацията много му помогнаха и той вече е отдаден на идеята“, разказва Валентина. Другата причина да направят биостопанството си тук е, че в Америка има разнообразие от биохрани целогодишно, а у нас – не. И двамата не ядат месо и признават, че в България трудно намират  ресторанти, които да предложат разнообразни вегетариански ястия, особено през зимата.





bioferma1

Фермата им дава повод и да се връщат у нас по-често. „Мечтаем половината от времето си да живеем в България, а другата половина – в Щатите“, разказва Крис.

Как обръщат поглед към био храните?

„Аз имам алергии, използвах и инхалатор, при това често, реших да пробвам да ям предимно зеленолистни растения, защото четох, че по този начин човек се чувства по-добре. Направих го като експеримент, не вярвах в успеха честно казано. Като спортист не вярвах, че ще имам енергия без да ям месо. Протеини си набавям от култури като киноа, елда, кафяв ориз. Риба ям рядко. Бях изумен от ефекта, който имаше върху цялостната ми личност, смяната на хранителния режим. Заради алергичната ми астма съм ползвал инхилатора по 5-6 пъти на ден, сега го ползвам един-два пъти в годината“, разказва Крис. За да са сигурни в храната, която ядат и предлагат на семейството и клиентите си, Валя и Крис не използват никакви препарати или торове.





bio

Как виждат бъдещето?

„Няма да се откажем от живота в Щатите, но искаме да заменим Ню Йорк с Маями. Вече имаме кариера като модели, имаме своите ангажименти в тази професия и няма да ги оставим“, разказва Крис. Мечтата им е да живеят половината време от годината в Маями, половината в Аканджиево, но държат някой ден децата им да имат българско самосъзнание. Освен биофермата в Аканджиево Крис мечтае да превърне селцето и в предпочитано място за спортни и детски лагери. Така по отличен начин ще се съчетаят спокойният живот, спортът и качествената храна от биостопанството им. Мечтите им включват и къща за гости за всички, които желаят да си починат от шумното ежедневие и да се хранят с качествени органик продукти.





biofarm

Самите те не желаят да си поставят рамки и признават, че животът им вече ги е превърнал в граждани на света и ще им е твърде трудно да се задържат само на едно място. Мечтаят и за деца, които да направят семейството им завършено. „Смятаме, че е по-добре докато са малки бъдещите ни деца да живеят в България. По този начин ще израснат като българи, а и ще им осигурим един по-спокоен живот. Дойде ли време за образование обаче няма как да не признаем предимставата на Щатите. Може би тогава ще се преместим по-трайно там“, добавя Валя.


Четете още:

🔴 ИМА ГО ВЪВ ВСЯКА АПТЕЧКА, НО НЕ ПОДОЗИРАМЕ! ЛЕКУВА АКНЕ И ЧИСТИ ДРЕХИ! СБОГОМ НА ГРУБАТА КОЖА!

🔴 Направете си мощен домашен тоник за укрепване на имунната система

🔴 Ето кога е финалът Гришо





Източник: Кмета





Коментари

горе