Безинтересните герои



Най-вероятно още не сте я научили. Разбираемо е. Това е една от новините, които не са толкова интересни за широката публика. Не генерира огромен трафик за сайтовете. Не е и клюка с жълто-кафяв оттенък.

Tя е от добрите новини. От положителните примери. Очевидно не е особено любопитна - олимпийската вицешампионка в леката атлетика Мирела Демирева отказа премия от клуба си „Берое”, за да може средствата да отиват за организиране на състезание за деца.

Направила го е без излишен шум, без търсене на пиар ефект или нещо подобно. Просто решила, че на този етап децата имат по-голяма нужда от въпросната сума. Разбрахме го не от нея, а от клуба й.

За колко други спортисти, доброволно отказали се от пари, се сещате?В българския спорт сме свикнали да се говори за недостатъчно финансиране, за липса на средства, за нерегламентирано усвояване и за какво ли още не. Та на този фон постъпката на Демирева ярко изпъква.

За добро или лошо повечето ни сънародници приемат успеха като политане в облаците, обиколка на ВИП-сепаретата в нощните заведения и възможно най-много публикации в лъскави издания с трогателни обяснения за личния живот.

Демирева, която отива на тренировка с колело и въпреки чудесните резултати упорито не иска да променя навиците си, демонстрира как трябва да се държи един голям спортисти в живота. Отлично осъзнава каква е ролята й - без излишно да парадира, тя вдъхновява и мотивира.

За Мирела спечелването на олимпийски медал в най-конкурентния спорт е само част от пътя, а не повод за грандиозно празнуване. Твърди, че логичният журналистически интерес към нея е силно преувеличен и изобщо не е необходим.

Позитивна, чаровна и здраво стъпила на земята - за разлика от другите тя не се е отказала да се състезава за България и успоредно с това чинно да си прибира субсидията от спортното министерство. Тя просто заразява децата с магията на леката атлетика. Тя не търси излишни награди, слава и пари. Не иска да се променя, просто обича това, което прави. Обича леката атлетика.

Поведението на Демирева е повод за гордост и размисъл. А с отказа си да полети в облаците ще продължи да бъде един от онези, безинтересните герои. В страната, където по-интригуващи са друг вид спортисти - любители на гонитбата на малки котета. 


Четете още:

🔴 На границата – през соца и днес

🔴 Българинът, който създаде компютъра

🔴 Световноизвестни фотомодели създадоха успешна биоферма у нас





Източник: btvnovinite





Коментари

горе