Българинът, който създаде компютъра



Джон Винсънт Атанасов е американски математик, физик и електроинженер от български произход, създател на първия цифров електронен компютър.

Той е роден на 4 октомври 1903 г. близо до град Хамилтън, щата Ню Йорк. Джон е първото от десетте деца на български емигрант от ямболското село Бояджик.

Висшето си образование получава в щатския университет на Флорида, магистърска – в щатския университет на Айова и е докторант по философия в университета на Уисконсин.

След това се връща в щатския университет на Айова в град Еймс, където работи до 1945 г., първоначално като преподавател по математика, а по-късно и по физика.

В края на 30-те години на XX век той е един от редицата учени, които търсят технически начин да се улесни решаването на големи системи алгебрични уравнения.

Отхвърля аналоговите машини като твърде бавни и неточни и съсредоточава проучванията си върху използването на цифрови електронни компоненти.

Така , през декември 1939 г. заедно със своя сътрудник Клифърд Бери създава прототипа на първата електронноизчислителна машина (ЕИМ), напълно завършена през 1942 г.

В нея се използват четири изцяло нови за времето си принципа на действие: двоичен цифров код, памет, с която може да се чете и записва многократно, логически схеми като елементи на програмите и електронни елементи за носители на данни.

След 1945 г. той посвещава остатъка от професионалния си живот на множество правителствени и индустриални проекти, като същевременно ръководи две компании, основани от самия него.

През 1941 г. Атанасов показва проекта си на Джон Мокли, който се интересува от него. Четири години по-късно Мокли заедно с Дж. Проспър Екърт-младши патентоват ENIAC (Electronic Numerical Integrator and Computer) и стават известни като създателите на първата автоматична електронна цифрова изчислителна машина.

Атанасов оспорва патента. След продължителен съдебен процес той е признат за създател на компютъра през 1973 г.

„Екърт и Мокли не са изобретили първия автоматичен електронен цифров компютър, а са извлекли основната идея за него от Джон Атанасов”, гласи заключението на съда.

През 1970 г. Джон Атанасов е поканен в България от БАН и му е връчен орден „Кирил и Методий” - първа степен. Това е първата му награда и знак за обществено признание.

Най-голямото отличие през живота си обаче Джон Атанасов получава от ръцете на президента Джордж Буш - Националният медал за наука и технология на САЩ.

Ученият станал известен като „баща на компютъра” умира на 91-годишна възраст през 1995 г.


Четете още:

🔴 Световноизвестни фотомодели създадоха успешна биоферма у нас

🔴 ИМА ГО ВЪВ ВСЯКА АПТЕЧКА, НО НЕ ПОДОЗИРАМЕ! ЛЕКУВА АКНЕ И ЧИСТИ ДРЕХИ! СБОГОМ НА ГРУБАТА КОЖА!

🔴 Направете си мощен домашен тоник за укрепване на имунната система





Източник: Вести





Коментари

горе