Не претопляйте повторно тези храни, за да не се натровите



Без значение колко вкусна и здравословна е прясно приготвената храна, тя може да загуби своите полезни свойства и дори да доведе до хранително отравяне, ако бъде повторно претоплена. Представяме ви списък с храни, които трябва да консумирате веднага, след като ги приготвите.

1. Целина


Целината е чудесна съставка за супа, но само до момента, в който трябва да я претоплите. Този зеленчук съдържа нитрати, които се превръщат в токсични нитрити и канцерогенни нитрозамини след претопляне. Опитайте се да приготвите супа от целина. Тя ще бъде вкусна, дори когато е студена.

2. Яйца


Съмняваме се, че претопляте бъркани яйца или омлет, но искаме да ви предупредим така или иначе: След претопляне, яйцата стават токсични. По-добре е да ги добавите към вашия сандвич и салата. Тогава няма да се налага да си претопляте или да ги изхвърляте.

3. Спанак


Много хора, които водят здравословен начин на живот, обичат спанак. Това е така, защото този зеленчук съдържа много витамини и минерали. Но също както целината, спанакът е пълен с нитрати, които след претопляне се превръщат в нитрити и нитрозамини. Добавете зеленчука към шейкове, сандвичи, салати и извлечете максимална полза от него, без никаква вреда.

4. Гъби


Гъбите са много трудни: въпреки високото съдържание на протеини, витамини и аминокиселини, те не се усвояват добре в повечето случаи. И ако претопляте вашето любимо ризото, проблемът ще се влоши: съставът на протеините в гъбите се променя и това води до болки в корема и подуване на стомаха. Ако не искате да изхвърляте остатъците от ястието с гъби, оставете го в хладилника и го изяжте на следващия ден, след като го претоплите на не повече от 158°F (70°C). Най-добре е да използвате останалите гъби за приготвяне на сос за паста или да ги добавите към салата.

5. Картофи


Съвсем неочаквано, картофите също се оказват в черния списък. Претоплянето на тези зеленчуци води до загуба на техните вкусови и здравословни ползи. Картофите дори могат да станат причина за ботулизъм, ако се съхраняват във фолио на стайна температура. Най-добре е да консумирате картофеното пюре и пържените картофки веднага. Ако са ви останали варени картофи, ги добавете към вашата салата.

6. Пилешко месо


Когато претопляте пилешкото месо, съставът на протеините в него се променя и това може да доведе до проблеми с храносмилането. Затова, най-добре е да добавите останалото пилешко към сандвича или салатата.

7. Цвекло


Цвеклото все още носи здравословни ползи, дори добавено към супата. Но не е препоръчително да го претопляте, тъй като то е пълно с нитрати. Прясното цвекло е най-здравословно. С него може да приготвяте напитки или да го добавите към салатата.

8. Ориз


Оризът е богат на витамини, минерали и аминокиселини, но също така съдържа спори на бактерии, които оцеляват дори след топлинна обработка. Ако оризът се остави на стайна температура, след неговото приготвяне, бактериите могат да се размножат и това да доведе до хранително отравяне. Претоплянето не решава проблема, затова е необходимо да го консумирате веднага или да го приберете в хладилника до един час и да го държите там до следващия ден.

Източник: www.brightside.me
Снимка: www.nyfa.edu

Още по темата:


Четете още:

🔴 Домашни трикове срещу главоболие

🔴 7 причини да обичаме маслини

🔴 Българските рокери от Чикаго и потомците на стоте войводи – в една нощ с топовни салюти





Източник: Фрамар





Коментари

горе