Крепост Калето – поглед към миналото и настоящето



​Чувайки за крепост и то в района на Смолян, може би най-напред в съзнанието ни изниква Момчиловата крепост. Има обаче още една, не толкова известна, но по нищо неотстъпваща крепост, известна като Смолянска крепост или Калето.

Тя се намира само на 5 километра от известния ни зимен курорт Пампорово. Следвайки пътя Пампорово-Смолян, на един десен завой пред погледа ви ще се появи стена за скално катерене. Е, именно тук е мястото, където ще се разделите с комфорта на автомобила си и ще продължите своето родопско пътешествие пеша.

За добро или зло, то няма да продължи дълго, макар че може би ще ви се прииска маршрутът да беше поне още малко по-дълъг. Само след 10-минутна, спокойна пешеходна разходка сред гъста борова гора, чист родопски въздух и несравнима птича песен пред вас ще се появи и целта ви, а именно крепост Калето. Ако все пак желаете да удължите прехода си до крепостта, то по цялото протежение на пътеката има пейки, където да седнете и да се наслаждавате на заобикалящата ви прелест.

Image titleснимка: peika.bg

Смолянката крепост или крепост Калето попада в пределите на местност Турлука. Тя е консервирана и реставрирана, благодарение на оперативна програма Европейско териториално сътрудничество „България-Гърция  2013“. От поставените информационни табла ще може да получите малко повече информация както за крепостта, така и за проекта, който е допринесъл за това тя да бъде толкова достъпна и все по-популярна днес.

Според историците, крепост Калето е построена по времето на Юстиниан I, като изпълнявала фунцкиите на военна крепост. Според проучванията са установени два основни периода на функциониране – късноантичен (VI в.) и средновековен (XI – XII в.).

Крепостта е издигната на трудно достъпно място, от което обаче се открива видимост във всички посоки. Това позволявало от тук да се наблюдават всички прилежащи територии, а и тази крепост е имала визуален контакт с други две важни родопски крепост – Момчилова и Козник, което й дава изключително предимство.

Първото нещо, на което ще се натъкнете, а и най-добре запазено от цялата крепост е южната стена на крепостта, от която днес е запазена 38 метра дължина, 2,5 метра височина и 1,6 метра дебелина. По намерените в околността останки от крепостта изследователите смятат, че височината на крепостната стена някога е достигала завидните 7 метра.

Във вътрешността са открити 6 помещения, за които се смята, че изпълнявали скалдови фунцкии, тъй като там били намерени множество питоси, хромели и железни инструменти.

 В северозападната част на крепостта е изградена беседка, където човек да седне, да отдъхне и същевременно да ахне пред гледката, която се разкрива пред погледа му. Точно под беседката пък е изградена и панорамна площадка, където отново може да се наслаждавате на разкриващата се приказна гледка към живописния град Смолян. 

Image titleснимка: peika.bg

Със своите безценни дарове – историята и живописните картини, крепост Калето ни позволява да се върнем години назад в миналото и същевременно да не се откъсваме от настоящето, с приказната гледка към един съвременен родопски град, какъвто е град Смолян.


Четете още:

🔴 Спомен за времето когато ядяхме филии с лютеница на улицата,а шамарът и дърпане на ухото бяха част от възпитанието

🔴 Далеч над всяка суета: Апостол КАРАМИТЕВ

🔴 Легенда за съпругата на испански крал, дала името на родопска местност





Източник: Родопчани





Коментари

горе