След 5-часова борба над 10 лекари спасиха живота на 5-годишно момче
Над 10 лекари от различни специалности работят за спасяването на 5-годишно момченце от Казанлък с тежка порезна рана на ръката в областта на китката и дланта. По време на игра със сестричката си те случайно чупят стъклото на интериорна врата в къщи. Парче от счупеното стъкло пронизва дясната ръка на детето и разкъсва основни връзки в областта на дланта и пръстите и предизвиква обилна кръвозагуба.


След като е отведен в с линейка в спешния кабинет на една от частните болници в Стара Загора, съдови хирурзи спират кръвозагубата и бързо сформират мултидисциплинарен лекарски екип, който се бори за живота и ръката на момченцето. Напълно прерязана е една от основните артерии на ръката му в областта на китката и дланта, един от важните нерви са прерязани сухожилията на 3-ти, 4-ти и 5-и пръст. На помощ идва и екип неврохирурзи от държавната университетска болница, които успяват да възстановят прекъснатите нерви на ръката на детето. Възстановена е прекъснатата артерия, а ортопед зашива прекъснатите сухожилия в ставния апарат.
Хирургическата операция продължава пет часа, а пет дни след инцидента - на 11 юни, детето е с възстановен на 95% двигателен обем на ръката. Според лекарите нервните структури на ръчичката са възстановени като флексия, екстензия и ротация на засегнатите пръсти и имат нормална чувствителност. Само в палеца момченцето чувства леко изтръпване, което лекарите очакват скоро да отшуми, а прогнозите са, че то ще възстанови ръката си напълно.
Източник: actualno

Следваща статия:
Дечко Овчаров стана европейски рекордьор по хвърляне на копие

Коментари

Видео на деня

горе