Скандално: Как и кога съдиите се убедиха, че австралийският убиец вече е добър?



Убитият на 28 декември 2007 г. студент Андрей Монов.

Излязоха мотивите за освобождаване на Полфрийман. Той не бил дисциплиниран, но напоследък станал примерен – отговарял за спалното и значи е започнал процес по поправяне

Съдебният състав, воден от Калин Калпакчиев, пусна на свобода убиеца на 20-годишен студент, защото прие, че има убедителни доказателства, че Джок Полфрийман се е поправил.

Така наречените доказателства са повече от скандални - защитата на осъдения убиец показала характеристика от затвора, че през последната година Полфрийман нямал дисциплинарни нарушения, каквито преди това имал много. От това безспорно било видно, че се е поправил.

Освен това казал пред затворнически психолог, че разбира, че е убил човек.





Това може би са доказателства, че се е поправил за неадекватното си поведение в затвора, но изобщо не е убедително, че се е поправил като убиец.

Джок Полфрийман напусна затвора малко след 15,30 ч в петък след 11 години, 8 месеца и 11 дни зад решетките.

Решението убиецът на 20-годишния студент по право Андрей Монов да бъде предсрочно освободен, въпреки че му остават още 6 години, 6 месеца и 25 дни зад решетките, е на Софийския апелативен съд. Председател на състава е шефът на съюза на съдиите Калин Калпакчиев, а членове - Весислава Иванова, също много активен член на съюза, и Виолета Магдалинчева.

То

предизвика

вълна от

недоволство и

възмущение

както в обществото, така и сред политиците. Остри коментари направиха и депутати от всички парламентарни групи в петък.

“Калин Калпакчиев дължи отговор на близките”, каза депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов.

“Подигравка, позор, грозно решение на българскя съд” - така лидерката на БСП Корнелия Нинова определи становището на магистратите.

“Джок Полфрийман не е опасен за обществото, поправянето му в затвора е необратимо и по-нататъшният му престой там е неоправдан”, е изводът на Калпакчиев и съдийките. Решението им бе публикувано в петък в системата на съда.

“Благодарен на Десислав Трайков, заместник-началник на затвора”, провикна се Полфрийман, докато служители на дирекция “Миграция” го качваха в автомобил на службата. Затворническата администрация обаче бе против неговото освобождаване.

Служителите на МВР го поеха, защото австралиецът няма валидни документи за самоличност. Той ще ги чака в центъра за настаняване на бежанци в “Бусманци”. Полфрийман ще замине в родината си, след като му бъдат издадени документи. Трябва да му бъде наложена и забрана 5 г. да влиза у нас.

Пред апелативния съд в четвъртък обаче той обявил, че си е намерил работа в България, в Австралия и в още няколко държави.

“В случай че съм тука,

имам осигурена

работа, има една

фирма, където

работи предимно

на английски

и имат нужда

от мен,

защото хора там, които работят, не знаят английски език. Имам предложена работа и в Германия. Ако излизам от затвор, имам няколко възможности”, хвали се той пред съдиите. (Запазваме автентичния му говор на български, който научил писмено и говоримо в затвора - б. р.) Той завършил зад решетките и дистанционно висше образование.





Австралиецът уверил съдите, че ще продължи своята дейност в Българското затворническо сдружение. Защото “изучил българските и европейските закони”.

“Идеята ми е да продължавам в тази насока - реформите в институциите на българската система”, казал той.

В определението си съдът също го хвали: “Включвал се е във всички достъпни и предлагани от администрацията курсове”.

За периода от 2008 до 2009 г. е бил в курс за компютърна грамотност и български език. През 2010-1011 г. и през 2011-2013 г. е участвал в три различни курса.

На 30 септември 2015 г. бил назначен за отговорник на компютърната зала, а през 2017 г. обучавал затворниците по английски език. Бил и градинар, като за тази работа не получавал възнаграждение.

Според съдиите с “поведението си в затвора Полфрийман в нито един момент не разкрил, че може да представлява риск било за останалите лишени от свобода, било за служителите в администрацията.

“Никоя от неговите прояви не разкрива криминогенен елемент, свързан с насилие или с незачитане на чуждите права или с незачитане на правилата в социума”, е едно от заключенията на тримата съдии.

Те твърдят още, че от всички данни в затворническото досие на Полфрийман се виждало, че през целия си престой зад решетките той се посветил на това да осмисли със съдържание изпълнението на наказанието. Като дори регистрирал сдружение, развило и развиващо понастоящем активна дейност в обществена полза.

Работил е 1 г., 8 месеца и 14 дни, които му се приспадат от присъдата.

Затова съдът приел, че всички данни за прояви на Полфрийман сочат изцяло за положителна промяна у него.

“Може да се приеме убедително, че

изпълнението

на целите на

наказанието

е дефинитивно

и необратимо

постигнато”,

казват съдиите. Те добавят, че преди да бъде осъден, той не е имал криминални прояви.





“И по време на изпълнение на наказанието с поведението си в затвора лишеният от свобода в нито един момент не е разкрил, че може да представлява риск било за останалите лишени от свобода, било за служителите в администрацията или за когото и да е друг”, мотивират се съдиите.

Все пак магистратите се съгласяват с прокуратурата и затворническата администрация, че остатъкът от наказанието - 6 години, 6 месеца и 25 дни, не е малък. Въпреки това го пускат на свобода с аргумента: “Но той единствен не може да служи за отказ от постановяване на условно предсрочно освобождаване”.

Съдебният състав, взел скандалното решение, взема предвид и

положителната

характеристика,

която

Българският

хелзинкски

комитет е дал

за Полфрийман. През 2015 г. убиецът на Андрей Монов беше предложен за класацията “Човек на годината” на БХК, но след скандал в обществото номинацията му бе махната.

До този момент Полфрийман няколко пъти е правил опити да напусне софийския затвор.

Един от тях бе през лятото на миналата година, когато също подаде молба за условно предсрочно освобождаване, но после сам се отказа. И тогава становището на затворническата администрация беше, че не се е поправил достатъчно.

През юли Софийският градски съд също постанови, че още не е готов да бъде освободен.


Четете още:

🔴 Д-р Юлия Тонкова плете мартеници и води чета при войводите

🔴 Ники от Пловдив пребори левкемията и се срещна със своя донор

🔴 Ослепителна Боряна Калейн върна България в световния елит на гимнастиката (ВИДЕО)





Източник: 24 часа





Коментари

горе