Гурбетчии помагат за купуването на родната къща на Димитър ТалевВсе повече хора се включват в започналата през февруари тази година кампания на Фондация "Димитър Талев"-Сандански за набиране на финансови средства за закупуването на родната къща на писателя Димитър Талев в македонския град Прилеп. Сред дарителите има и доста наши сънародници, които са на гурбет зад граница.

„Прибират се в България и дават своята лепта за благородната кауза да купим родния дом на автора на романа „Железният светилник”. Само преди 4 дни бях във Варна, тамошна фирма издаде календар „Българските корени”. Част от средствата при продажбата ще бъдат дадени за каузата. Много хора даряват скромни суми, но те са най-ценни. С тяхна помощ ще извървим пътя си и ще успеем с нашата мисия”, заяви санданчанинът Димитър Тошев, изпълнителен директор и един от учредителите на Фондация „Димитър Талев”.

Къщата, в която на 1 септември 1898 г. е роден големият ни писател, е най-старата в Прилеп. Това е възможност страната ни да има културно-исторически паметник в центъра на този град, да се направи културен мост между двете страни.

Средствата се набират и по банков път, и чрез провеждането на различни събития с благородната кауза България да придобие родната къща на писателя.  Фондацията иска да превърне родния дом на Талев в къща-музей, в още един културен център на България в съседна Северна Македония. „Тази къща е късче от историята на България, от паметта на българския народ”, убеден е Димитър Тошев.    Източник: Кмета

Следваща статия:
Несметното наследство на Стефан Данаилов

Коментари

Видео на деня

горе