Загиналият български щангист в Минесота излетял от автомобила си, той го затиснал (ВИДЕО)



Калифорния ще стане първият щат , който съди администрацията на Тръмп заради инструкциите чуждестранните студенти да не могат да останат в САЩ, ако обучените им протича само онлайн, съобщи прокурор Хавиер Бечера в четвъртък.

Съдебният иск, който беше подаден в четвъртък в окръжния съд на Северна Калифорния, търси предварително разпореждане срещу прилагането на новата визова политика.





Според директивата студентите с визи F-1 и M-1 „трябва да напуснат страната или да предприемат други мерки, като например прехвърляне в училище с приръствено обучение, за да останат в законно положение“, се казва в изявление за имиграцията и митническото правоприлагане.

Тези, които нарушават правилата, „могат да се сблъскат с имиграционни последици, включително, но не само, започване на процедура за извеждане“, посочва агенцията.

Някои колежи и университети обявиха планове за провеждане само на онлайн курсове през есента, докато САЩ продължават да се борят за овладяване на пандемията от коронавирус. Политиката би засегнала непропорционално Калифорния, която има повече студенти на визи, отколкото всеки друг щат, каза Бечера.





Международните студенти са допринесли близо 41 милиарда щатски долара за националната икономика през 2018-19 учебната година, според нестопанската организация NAFSA: Асоциация на международните преподаватели.

Според данните за записване през есента през 2019 г. за системата на Калифорнийския университет, 27 205 от общо 226 125 студенти, записани в бакалавърска степен, са посочени като чуждестранни, както и 13 995 от 58 941 аспиранти.

В университета в Южна Калифорния една четвърт от всички студенти, записани през учебната 2019-20 година, са международни студенти. Повече от половината от международните студенти са от Китай, според уебсайта на университета.

Бечера нарече директивата „произволна и капризна“. „Срам за администрацията на Тръмп, че рискува не само възможностите за образование на студенти, спечелили шанса да отидат в колеж, но сега и тяхното здраве и благополучие“, каза Бечера и посочва, че директивата „може да изложи всеки на риск да получи коронавирус или да бъде обект на депортиране“, ако студентите не се съобразяват.





Съдебният процес ще отбележи 86-ия правен иск, който Калифорния е предприела срещу Белия дом, според кантората на главния прокурор.

Също в четвъртък близо 100 членове на Конгреса изпратиха писмо до ICE и Министерството на вътрешната сигурност, като наричат ​​предложената политика „ирационална и ксенофобска“.

„Тази нова политика ефективно ще накаже международните студенти в колежи, университети и други институции, които са решили да преместят курсовете си онлайн, за да защитят своите общности от COVID-19“, се казва в писмото, подписано от сенаторите Елизабет Уорън и Айана Пресли.

Служители на университета в Калифорния обявиха плановете си тази седмица да предявят иск срещу федералното правителство заради политиката за студентски визи. Делото ще бъде заведено отделно от това на щата.





„Във време, когато студенти от колежите в Америка се надпреварват да се справят с предизвикателствата и несигурността на пандемията COVID-19, докато се фокусират върху своите проучвания, тази капризна и незаконна заповед от федералното правителство ги потапя в по-дълбока тревога и несигурност“, заяви президентът на UC  Джанет Наполитано. „Това е незаконно и ненужно.“





Наполитано беше секретар по вътрешната сигурност в администрацията на президента Барак Обама.

Частните институции, включително университета в Станфорд и USC, също предприеха правни действия през тази седмица. И двете училища заявиха, че ще се присъединят към дело, заведено от Харвардския университет и Масачузетския технологичен институт. Делото, заведено в сряда в Окръжния съд на САЩ в Масачузетс, поиска съдът да попречи на ICE и вътрешната сигурност да наложат новите насоки и да го обяви за незаконно.


Четете още:

🔴 Началникът на НСО: Подадох оставка пред президента Радев!

🔴 Белята с вируса у нас може да прецака ваканцията в Гърция

🔴 Влизаме в Гърция само с отрицателен тест





Източник: BG-VOICE





Коментари

горе