След забраната за алкохол – ново предупреждение: Без яйца, шоколад и ядки в деня на вакcината!



Хората, които се ваксинират не трябва да консумират яйцашоколад и ядки в деня на инжекцията, пише „Телеграф“.

Това предупреждават лекари, ангажирани с масовите имунизации. Независимо кой от препаратите се поставя, е добре да се избягват алергенни храни, защото те могат да увеличат реакцията на мястото на убождането, обясняват експертите.





По думите им не всички ваксинирани получават тези инструкции, което не е фатално, но е добре хората да са запознати и да спазват основните препоръки.

Освен това медиците съветват да не си вземаме душ след имунизацията, за да не мокрим мястото, на което е поставена инжекцията. По-рано пък експертите предупредиха, че е добре в първия ден да се избягва и консумацията на алкохол.





Междувременно от редица лечебни заведения в страната призоваха хората, които имат съпътстващи диагнози, да носят със себе си наличната медицинска документация и епикризи, както и да предупредят медицинското лице, което ще ги ваксинира за придружаващото заболяване.

Съгласие

Преди ваксинацията всеки човек попълва информирано съгласие. Според утвърдения протокол, трябва да се извърши измерване на кръвното налягане. Ако стойностите са високи, човекът ще бъде помолен да изчака 10-15 минути и след това кръвното му ще бъде измерено отново. В случай на повторно повишени стойности е възможно ваксинацията да бъде отложена за друг ден. Подобен казус например са имали в Шумен.





Две жени, служителки в детско заведение тръгнали в петък едновременно за ваксинационния пункт. Едната още на работното си място се притеснила и вдигнала кръвно, докато стигнала до кабинета то се покачило още и след преглед от лекар било преценено, че ваксината трябва да се отложи.





„Важно е хората да бъдат спокойни и да са уверени, че нищо лошо няма да им се случи“, казват лекарите. Д-р Илияна Лозанова, главен секретар на РЗИ-Шумен споделя, че отлагането на ваксинацията е възможно, но това са по-скоро единични случаи.


Четете още:

🔴 Руски еликсир лекува Koвид, подсилва имунната система

🔴 Малко дете се нагълта със сода каустик, с опасност за живота е

🔴 Какво трябва да съдържа техническия паспорт на блока? Кои са начините за изготвяне?





Източник: onovini





Коментари

горе