Пчелари – далавераджии: Украински мед за €1, побългарен на пазара за 12 лв.


Масово пчелари купуват украински мед, който идва в България на 1 евро. Пчелари от страната обаче го смесват с наш мед, загряват го на 35-40 градуса в едни вани, а след което достига до търговската мрежа на цени от 10-12 лв.

Той обаче е в пъти с по-ниско качество от пчелния продукт, който произвеждат лицензирани производители, чийто мед преминава през лаборатории и е с необходимите сертификати.

"Така се стига до абсурда някои от пчеларите да се отказват. Други пък, които се занимават с качествено производство стигат до загуби, тъй като техният мед е с потекло и ясен произход. Просто няма кой да спре тази практика", обясняват специалисти пред "Телеграф".

Има родни пчелари, които заявяват, че не са изгубили нито един кошер през миналата година. И че измирането на насекомите е въпрос на неправилно отглеждане.

"Мога да се похваля, че до този момент съм произвел над 900 буркана мед. Над 50 пчелни семейства съм продал на колеги в страната, а медът, който произвеждам е с анализ от централната лаборатория в София, нещо което малцина правят, за съжаление", коментира пчеларят Емил Георгиев, който отглежда над 100 пчелни кошера в невестинското село Ваксево.

По негови думи цената на един буркан мед е 12 лв., като тя се запазва, както и през предходната година. Според Георгиев има цени и от 15 лв., само че малцина са тези, които представят документ за произход и т.нар. електропроводимост, която е 0,8% и се изчислява само в Странджанския район.

Той посочва и, че масово се продава мед на тържища и пазари с неясен произход и качество.

През изминалата година слънчогледовият мед или такъв от рапица се е изкупувал на 4,20 лв. и се продавал по 10 лв. Сега цена е 5,50 лв., а тази, на която се продава в магазините, остава 10 лв.

"Например през м.г. на мен рапичния мед ми го даваха за 3,80 лв. Казваха, че мога да го продавам по 9 лв., което обаче е кощунство. Аз затова продавам качествен мед – без примеси, подхранки и захранки, цената му е 12 лв. и смятам, че всеки човек може да си го позволи", категоричен е Георгиев.

От началото на август е започнало зазимяването на кошерите. Изключително важно е в този момент да се купят храни с добавки, калции и минерали, които да могат да ги запазят. Отделно се закупуват ветеринарно- медицински лекарства, тъй като при пчелите се срещат различни заболявания като акари, въшки и др. Именно от там се стига до поражения на пчелите и загиването им.

"В момента ние работим за 2022 г. Преглеждаме хранителните запаси на пчелите, майката с какво качество е. Кошерите, които са дали най-много мед, е задължително майките да се подновят, защото те са най-изтощени и най-много яйца са снесли. Това обаче масово не се прави. Например по естествения си път пчелите са създадени да се рояват и да се възпроизвеждат сами. Като ги настаним в нашите кошери, на тях роевият инстинкт не им е отминал, затова като дойде другата година, тези роеви майки е необходимо също да се сменят", посочва Емил Георгиев.Източник: glasnews

Следваща статия:
Забремени ли Рачков кръшната Анита? Истината ще ви смае / СНИМКИ

Коментари

Видео на деня

горе