Д-р Емилова: Кайсиеви ядки и люти чушки против есенни виpycи!  





Със захлаждането на времето и плавното настъпване на есента д-р Людмила Емилова публикува във фейсбук своите безценни съвети за подобряване на общото здраве и засилване на имунната система.





„Есента е време, което подлага на изпитание нашия имунитет. И не е въпрос на лекарства или добавки, за да го укрепим. Той, имунитетът, ще се погрижи за нас, ако ние се погрижим за него. Не можем да го излъжем, че се храним здравословно, спортуваме и се грижим за чистотата на нашите емоции, защото и той ще ни излъже – а това е пътят на автоимунните заболявания“, обяснява диетоложката, излекувала стотици със своите принципи за здравословен живот.





„Заменете калоричната закуска, която трябва да ви държи в бойна готовност за огромните количества стрес, с фреш от плодове, смути, порция пресни плодове. Занесете със себе си в офиса хартиен плик с изсушени плодове – кайсии например, или пресни ядки. Сега е сезонът на орехите, а кайсиевите ядки пък съдържат безценна комбинация от витамини, фибри и амигдалин – вещество, използвано в борбата с рака. Внимателно обаче с дозата – 10-15 ядки са достатъчни на ден, и то от време на време“, съветва специалистката.





Второто ѝ правило е да останем
един ден от седмицата само на плодове, сокове или – някои го практикуват – само на вода. „Това ще даде възможност на тялото ви да се изчисти от токсините и да рестартира, ще обнови клетките на имунната ви система.Да припомним думите на 77-годишния професор Йошинори Осуми, носител на Нобелова награда за биология: „Когато човек не поема храна от 24 до 72 часа, започва процесът, известен като автофагия. Това е способността на организма да се самопрочиства от вредни, стари или болни клетки. По този начин гладуването стимулира възникването на нови клетки. Аз съхранявам енергията и здравето си с еднодневни гладувания периодично. Вярвам в силата на автофагията, това е механизмът на рециклиране на нашето тяло. Клетките се очистват от несвойствените за тях токсини, патогенни вируси и бактерии…“, пише още д-р Емилова.
„Приемайте достатъчно естествен витамин С от природата. Напоследък покрай пандемията лекарите привлякоха вниманието към факта, че големите количества синтетичен витамин С може да предизвикат „сгъстяване“ на кръвта. Природата ни предлага щедро този витамин в най-добрата му форма: фреш от портокали, чай от шипки, люти чушлета. Ако замените кафето сутрин поне един ден от седмицата с фреш от портокали, лимон или грейпфрут, ползите ще бъдат огромни в дългосрочен план. Заменете и захарта в кафето с лъжичка мед“, допълва д-р Емилова. Тя апелира да продължим да търсим слънцето и след лятото.





„Загарът може да означава, че сте се запасили достатъчно с витамин Д, който доказано предпазва от сериозни заболявания, но това не означава, че този запас е достатъчен за цялата година до другото лято“, обяснява специалистката. Следващите ѝ два съвета са да се зареждаме с енергия от дърветата, като ги прегръщаме, както и да редуваме в банята хладни и топли душове. „Не забравяйте скалпа и шията, която изключително много страда от лошия навик да се взираме в телефона си часове наред през деня! Петър Дънов е смятал, че масажът на костта зад ушите с пръстите на ръцете има невероятно стимулиращ и оздравяващ ефект“. Д-р Емилова приканва и да включим в менюто си храни, в които има пробиотици: кисело мляко с натурален произход, кисело зеле, ким чи. Тези храни насищат организма ни с полезни бактерии, така необходими на клетките на имунната система, които се намират в храносмилателния тракт. Не на последно място лекарката казва да спим пълноценно, а ако имаме проблеми със съня, да пием чай от лавандула преди лягане.


Четете още:

🔴 50 години с един поглед се разбират Ани и Веселин / СНИМКИ

🔴 Рокада в "Маскираният певец", Халваджиян прави удар с панелистка / СНИМКИ

🔴 Хекимян потрива доволно ръце, извади голям късмет в bTV / СНИМКИ





Източник: Ретро





Коментари

горе