Българите "завладяха" Одрин заради безценицата! Дънки по 15лв, зимни якета по 45лв. / СНИМКИ

Невиждан наплив от българи на пазара в Одрин този уикенд предизвика сривът на турската лира.

Такова нашествие не помним! Това заявяват гранични полицаи на "Капитан Андреево", които не смогват да обслужват българите, тръгнали към пазара пазар тази събота и неделя.


Коли от всички краища на страната, наредени в 6 колони, пъплят едва-едва. Три часа са нужни, за да се мине през граничния контрол от българска и турска страна. В двата почивни дни там наистина е стълпотворение от автомобили. Денонощно.

И има за какво! Дънки за 15 лева, дебело зимно яке за 45, спален комплект памучни чаршафи за 35, дамски чанти по 5-6 лева, лимони за 65 ст., килограм качествено масло за 10 лева.


“Ако трябва, тук ще спим, но ще влезем. Не е за изпускане. Турската лира е 13 стотинки. По пазарите им е безбожна евтиния”, коментираха българки, докато чакаха още на границата.

“Ама тук е половин България”, шегува се шофьор, натоварил в колата цялото семейство. “Отиваме да се облечем от глава до пети за без пари”, казва той. И допълва, че за одринската евтиния се носело навсякъде из страната ни.

Още на една от последните бензиностанции преди границата с Турция пловдивска фамилия оживено дава насоки на други, тръгнали за първи път на алъш-вериш, предава "24 часа".


“Задължително да идете на Синия пазар! Там е от пиле мляко, а цените са смешни”, наставлява жената.

“За колко време отивате”, попита тя “новобранците”.

“Само за днес”, отвръщат те.

“Ооо, няма да ви стигне времето! Ние много често ходим и задължително нощуваме, за да можем спокойно да си напазаруваме. Добре е да оставите колата на паркинг и да посетите двата мола”, продължава с напътствията пловдивчанката.


Висенето на границата е наистина изпитание. Но щом бъде преодолян и последният контрол от турска страна, нашенци настъпват газта и по най-бързия начин се озовават в Одрин.

Българки, нарамили чували с покупки, едва ги носят към колите, за да се върнат и отново и отново да купуват каквото им видят очите. Всичките ни сънародници са много любезни на турска земя. Ако непознат ги заговори на български, веднага се спират, упътват, консултират.

Някои от шофьорите на автобуси, които возят организирани групи, се мръщят. “Стига толкова! В багажниците на рейсовете вече няма място игла къде да сложиш. Грабите като за последно”, отправят укор те към ненаситните екскурзиантки. Те пък им отвръщат с майтапи и закачки.


Рекордното обезценяване на турската лира е радост за българите, тръгнали на покупки, но е трагедия за местните.

Мнозина не крият страховете си, че парите им се топят с дни. Въпреки угрижеността, изписана на лицата им, търговците са вежливи и любезни с българите. Готови са да угодят на всеки каприз само и само да им купиш от стоката.

В покрития пазар в центъра на Одрин, известен като мини-Капълъ чарши, напористи нашенки искат в един от магазините да им направят чудодейни мехлеми. Чули, че мазилата, взети оттук, изпъвали бръчките и освежавали кожата на лицето.

Повечето търговци говорят български и гръцки.

В магазините за спално бельо и хавлии също е истинско нашествие. Комплектът струва само 35 лева.

Напливът от клиенти на рибния пазар е толкова голям, че търговците събират парите в пластмасова кофа.
На метри от рибите се вие друга опашка. Тя е за пресни кори за баница - един от хитовете при покупките на българите.

Интересът е толкова голям, че туркините не смогват да месят и да точат.

Ако решите да се подсилите добре, обилен и вкусен обяд за двама излиза 110 лири - около 14-15 лева.
И вечерта в моловете на Одрин потокът от българи не спира. Якета, шуби, блузи - купуват се на килограм. В покрития пазар в центъра на града, известен като мини-Капълъ чарши, се продават дънки по 15 лева, балтони по 54 лева, а блузите само за 8 лева.


Минаването през границата в събота вечер към България също се оказва изтощително. Колони от автобуси с екскурзианти са висяли с часове.Източник: glasnews

Следваща статия:
Циркът продължава! Луна: Иво Сиромахов е влюбен в мен

Коментари

Видео на деня

горе