ДА ИЗБЕРЕМ БЪЛГАРСКОТО. Електрическите тенджери на цеха в Полски Сеновец станаха хит у нас



ЕДИНСТВЕНО В ПОЛСКИ СЕНОВЕЦ У НАС ВСЕ ОЩЕ ПРОИЗВЕЖДАТ ЕЛЕКТРИЧЕСКИ ТЕНДЖЕРИ ОТ ВРЕМЕТО НА СОЦИАЛИЗМА и те напоследък са се превърнали в хит на вътрешния пазар, научи „Борба“. Уредите, в които става прекрасен кекс и може да се пече всичко, се правят с ламарина от Гърция, защото такава в България няма след съсипията на родната индустрия. Същите електрически тенджери по руски образец едно време струваха по-малко от 10 лева.

Сега от цеха на общинската фирма „Подем” в селото излизат на цена 66 лева заради вноса на ламарината. Само от началото на тази година има десетки заявки от София, Ямбол и Пловдив за производство на въпросната тенджера, за която хората научили от сайта на дружеството и били зачудени, че все още някой у нас я прави. Другите търсени производства – стилизатор за варене на буркани и уред за отопление, излизат на цена около 100 лева, защото се изработват с български материали.

В цеха работят само петима човека
В цеха работят само петима човека

„…Едно време нашата продукция отиваше дори в Кувейт, но сега имаме амбиция за възраждане, макар в цеха да работят само петима души. Освен тази тенджера, която се оказа хит, правим и много търсени стилизатори за варене на буркани на тераса и електрически печки, които хората познават като таралежки. Правим и различни видове сита, но заявките валят всеки ден основно за тенджерите”, каза шефката на цеха Дарина Тонкова, която работи тук над 30 години. Освен това е и председател на местното читалище в селото и изявена самодейка.

До края на миналия век в този цех са работили 170 души и месечната продукция е достигала до 1,2 млн. лв. Тогава селото е било от над 1300 души, сега по списък там жителите са 600. През последните години българското производство бе сринато и почти унищожено. В Полски Сеновец обаче доказват, че родната продукция все още има живот и се търси независимо от модерните китайски домакински уреди на пазара.

Общинската фирма „Подем“ със седалище в Полски Тръмбеш произвежда нестандартно оборудване за промишлеността и селското стопанство, както и електродомакински уреди. Освен в Полски Сеновец има и цех в Павел, но там се произвеждат основно сита. В Полски Сеновец освен стоки на склад предприятието работи основно по поръчка, като се съобразява с индивидуалните нужди на клиента. Фирмата предлага монтиране на място, както и поправка на повреда. Съвсем наскоро управителят на общинската фирма Веселин Маринов напусна поста и след искане до Общинския съвет в Полски Тръмбеш от 8 съветници на поста бе избрана до провеждане на конкурс главната счетоводителка. Тепърва предстои одит за работата на фирмата през последните две години.

Нели СУКОВА


Четете още:

🔴 Земенският манастир – Средновековието в живи образи

🔴 Рекорд в Троян: "Волга" на 38 години служи след навъртяни 1 млн. километра!

🔴 Столетница: Най-важното е да живееш пълноценно и да обичаш





Източник: Борба.БГ





Коментари

горе