Бай Асен, който продаде магарето си, за да си плати глоба, дарява 3910 лв. на болно дете71-годишният инвалид Асен Канджев от благоевградското с. Церово иска да дари 3910 лв. на болно дете или сираче.

Пенсионерът получи два акта за около 200 лв. глоба от горски стражари за отрязано дърво от нивата на дядо си. Куриозната история е от началото на 2014 г., когато бай Асен отрязал изсъхнал дъб, който пречел да обработва земята Натоварил дървото на магарето си и поел към селото. По пътя го срещнали горски, които му съставили два акта – че няма разрешение за сеч и че няма разрешение за превоз на дървен материал.

Дядо Асен платил първата наложена глоба от 100 лв., като за това продал магарето си на свой съселянин.

После обаче получил и второ наказателно постановление и се ядосал, че го набедили за контрабандист. Обжалвал го в съда, като написал сам молбата, без да ползва адвокат.

Във вторник бе поредното дело, но то бе отложено за април поради заболяване на съдията.

“24 часа” разказа историята на бай Асен, който е с един изкуствен крак, и тя трогна десетки българи. Наш емигрант в Германия изпрати 150 евро на пенсионера. Открита бе и банкова сметка, в която само за месец са събрани 3910 лв.

“Не искам помощи. Тези пари не ми трябват. Искам да докажа, че съм прав, и затова водя делото в съда. Искам да даря парите на някое болно дете, което има нужда от лечение, или пък на сираче. Аз не съм свикнал да живея в лукс. Какво ще ги правя тези пари.

Това, което имам, ми стига, за да си платя тока, водата, за ядене. Ако нещо остане, си пийвам по една ракийка”, каза пред наш репортер Асен Канджев.

Бай Асен никога не се оплаква и е доволен, че държавата му дава всичко, от което има нужда, и не се оплаква.

“Протезата ми е без пари, покрива се от социалните.

Пенсията от 150 лв. и още 50 лв. вдовишки, както и 300 лв. за отопление през зимата са ми достатъчни.

Сладки са ми изработените пари, а не някой да ми дава наготово, а аз да лежа”, допълва бай Асен.

Директорът на Югозападното държавно предприятие (ЮЗДП) разпореди проверка на случая. Тя показа, че цялата преписка за нарушенията от Асен Канджев е изготвена некоректно и необективно, съобщиха от ЮЗДП.

Актовете са съставени от надзирател и лесничей, но отговорност за това има и директорът на Държавно горско стопанство – Благоевград, който не е проверил изложените факти, допълниха от ЮЗДП.

Посочено е, че нарушителят е заловен на мястото на сечта, което не отговаря на истината. Горските служители го спрели с натоварените на магарето дърва в края на селото, до гробищния парк.

Като компенсация за причинените неудобства от горското са предложили да купят на човека магаре, кон или пък да му доставят дърва за огрев.

“Отказах им. Нищо не искам от тях, но като си тръгнаха, казаха, че ще ме изненадат с някакъв подарък”, казва бай Асен. Той не иска ново магаре, но пък се е приготвил да си купи ремарке.

“С помощта от емигранта от Германия, който ми прати 150 евро, и още 300 лв. от мен и ще си купя ремарке за мотофрезата.

С него ще стигам до нивата си, за да я обработвам. Няма да вървя пеша и ще си нося земеделските инструменти”, допълва възрастният мъж, останал без един крак още през 1974 г., след катастрофа с мотор.

Преди близо 4 г. останал вдовец. През юли 2012 г. с жена си Ана се натровили с диворастящи гъби. Съпругата му починала, а лекарите в “Пирогов” спасили неговия живот.

Сега бай Асен живее сам в къщата си в с. Церово. Синът и дъщеря му са семейни и живеят отдавна в Испания.


Четете още:

🔴 Вижте кога се пада Великден 2016-Идеи за пускане на отпуски

🔴 Храната от микровълновата печка е ОПАСНА

🔴 УНИКАЛНО ПРЕЧИСТВАНЕ НА ТЯЛОТО! ЕТО КАК ЩЕ СЕ ОСВОБОДИТЕ ОТ БОЛКИТЕ ВЪВ ВРАТА, ГЪРБА И СТАВИТЕ!

Източник: politikata

Коментари

горе